Bati untul moale, lasat la temperatura camerei, impreuna cu zaharul, pana obtii o crema spumoasa, dupa care adaugi ouale, unul cate unul. Inglobezi scortisoara si esenta de lamaie, apoi faina amestecata cu praful de copt si nucile macinate.
Ungi cu unt o forma de tort cu diametrul de 24 de cm, torni jumatate din compozitie, iar peste aceasta pui murele.
Peste mure torni si restul de compozitie. Nivelezi si dai la cuptor sa se coaca pentru aproximativ 50 de minute. Scoti blatul si il lasi sa se raceasca complet. Tai blatul in doua.
Pentru crema de mure, pui fructele pe foc impreuna cu 2 linguri de zahar si 50 ml de apa. Lasi sa fiarba timp de 10 minute, pana se inmoaie, apoi le treci prin sita. Pui gelatina la hidratat, in 50 ml de apa rece. In sosul de mure rezultat, pui gelatina (topita in prealabil pe baie de abur) si amesteci bine.
Mixezi crema mascarpone cu zaharul si apoi adaugi crema de mure si mixezi pana cand se omogenizeaza.
Frisca lichida o bati bine, apoi o adaugi peste crema de fructe, prin miscari de jos in sus.
Asezi un blat pe platou, in interiorul unui inel de tort reglabil, torni crema de mure si nivelezi cu o spatula, asezi al doilea blat si apoi introduci platoul la frigider.
Speli bine portocalele si razuiesti coaja pe razatoarea mica. Storci apoi sucul de la portocale si pui 180 de ml intr-o oala. Adaugi si coaja rasa si pui la fiert pe baie de aburi (pe o alta oala in care apa fierbe). Separat, amesteci ouale cu zaharul pana cand se deschid usor la culoare. Pui ouale peste sucul de portocale si amesteci bine. Adaugi si untul taiat cubulete si lasi sa fiarba pana cand compozitia se ingroasa si seamana cu o smantana. In tot acest timp, e bine sa amesteci pentru a evita formarea de cocoloase. Cand orange curdul e gata, il acoperi cu folie alimentara si il dai la rece.
Mascarponele la temperatura camerei, il mixezi bine pana cand devine cremos. Adaugi treptat cele 200 g de orange curd (sigur iese mai mult, insa cu restul poti face o alta prajitura) si mixezi usor pana la omogenizare.
Frisca rece din frigider o mixezi bine de tot impreuna cu zaharul vanilat, apoi o incorporezi usor, cu miscari de jos in sus, in crema de portocale.
Scoti tortul din frigider. Inainte de a desface inelul de tort, treci cu grija, de jur imprejur, cu un cutit, pentru a dezlipi marginile. Torni crema de portocale peste tort si o nivelezi bine, avand grija sa acoperi si marginile. Introduci tortul la rece pentru cateva ore.
Incalzesti 100 ml frisca lichida, pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata maruntita si amesteci pana obtii o crema omogena. O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste margini. Ornezi dupa imaginatie.
Mixezi 100 ml frisca lichida si decorezi tortul dupa imaginatie.