M-au rugat colegii din echipa sa pregatesc un tort sa sarbatorim 8 Martie la serviciu.
Au lasat la aprecierea mea sa aleg combinatia si a fost un pic greu deoarece preferintele erau ciocolata, crema de vanilie si fructele.
Am ales sa combin putin din fiecare si rezultatul a fost pe placul tuturor.
Cu acest tort particip la concursul "Bucuria de a imparti ceva bun" alaturi de Dr. Oetker.
Blat:
Crema de ciocolata alba:
Jeleu de visine:
Glazura de ciocolata:
Pentru ornare:
Pregatirea blatului: se separa ouale, se bat cu mixerul la viteza mare cele 10 galbenusuri cu zaharul si cu zaharul vanilinat pana se topeste zaharul si rezulta o crema densa. Se adauga faina, praful de copt, cacaua si grisul. Se mixeaza la viteza mica, apoi se adauga treptat laptele, uleiul si mierea. Se amesteca usor cu cele 10 albusuri batute spuma tare cu un praf de sare si putina zeama de lamaie. Compozitia finala este mai lichida. Se coc doua foi intr-o tava de dimensiuni 25/35 cm pe hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180 gr. Celsius, aproximativ 20 de minute. Se lasa sa se raceasca pe o planseta fara sa indepartam hartia de copt.
Pregatirea cremei de ciocolata alba: se pune gelatina la hidratat in apa rece. Se topeste ciocolata alba. Laptele se pune la fiert, mai putin 50 ml care se pastreaza. Se amesteca zaharul cu amidonul, se adauga ouale batute cu furculita si cei 50 de ml lapte. Se adauga compozitia de oua si amidon peste aptele fierbinte si se fierbe la foc mic, amestecand continuu cu telul pana se ingroasa apoi se da la o parte. Se adauga ciocolata topita si se incorporeaza in crema calda.
Gelatina hidratata se adauga peste crema cu ciocolata alba calduta.
Se amesteca foarte bine pana se dizolva complet gelatina in crema. Se lasa sa se racoreasca.
Intre timp se bate smantana rece de la frigider cu mixerul la viteza mare pana obtinem o frisca foarte tare.
Dupa ce crema s-a racit pana la temperatura camerei, se amesteca in crema cateva linguri de frisca pana se incorporeaza bine, apoi toata crema se rastoarna peste frisca batuta, amestecand usor cu miscari circulare de jos in sus pana se incorporeaza toata frisca si crema are o textura fina si spumoasa.
Pentru asamblarea tortului, am impartit cele doua blaturi in cate doua parti, una de doua treimi si cealalta de o treime, tortul a avut trei straturi de blat, cel de la mijloc fiind din doua bucati.
Am folosit o tava adanca cu pereti inalti pe care am captusit-o cu folie alimentara si am asezat prima foaie de blat peste care am turnat jumatate din cantitatea de crema de ciocolata alba. Am dat la racit la congelator pentru a se intari cat mai repede crema.
Intre timp, am pregatit jeleul de visine: am pus gelatina la inmuiat in 3 linguri de apa rece. Visinele si 500 ml de apa le-am pus intr-o craticioara, pe foc. Amidonul l-am amestecat cu zaharul si am omogenizat bine cu diferenta de 100 ml lichid. Am adaugat amestecul de zahar si amidon peste visine si am fiert pana cand compozitia s-a ingrosat. In compozitia fierbinte am incorporat gelatina hidratata.
Am racit jeleul de visine, cat sa fie caldut si fluid, dar nu fierbinte.Am turnat jumatate din jeleu deasupra cremei deja intarite. Am pus al doilea blat format din cele doua bucati, apoi am turnat cealalta jumatate de crema. Am dat din nou la rece pana ce aceasta s-a intarit, am turnat restul de jeleu de visine si am pus ultima foaie de blat. Am acoperit tortul cu folie alimentara si l-am lasat la frigider timp de 3 ore, apoi l-am rasturnat pe un platou.
Am indreptat marginile cu un cutit si l-am finisat rapid: am pregatit glazura de ciocolata amestecand pe baie de aburi toate ingredientele, pana s-a topit ciocolata si am turnat-o deasupra tortului.
Am uniformizat marginile si am decorat rapid tortul cu putina ciocolata alba, visine trase in ciocolata alba si ornamente de la Dr. Oetker.
Delicios!
1
tortul a fost destul de inalt
2
Jeleul de visine mi s-a parut cam putin, data viitoare o sa folosesc mai multe visine
3
trebuie folosita o tava inalta si lata fix cat sunt foile pentru a nu curge crema sau jeleul pana se intaresc la frigider