Desert tort cu crema de lamaie, zmeura si ciocolata

de Rocsi in Torturi, 17 Feb 2019 | 4502 vizualizari

 

Imi plac si ne plac foarte mult deserturile cu citrice, cu fructe, sa nu fie prea dulci, sa nu aiba multa frisca, ca sa putem savura cu placere fiecare bucatica de tort/prajitura. Pentru week-end am ales sa pregatesc un tort cu o crema de lamaie, una de zmeura si una de ciocolata, blaturi pufoase cu aroma de portocala, insiropate cu putin suc natural de portocale, iar in loc de zahar am folosit indulcitor, am zis ca sa poata manca musafirii cate o felie mai mare, fara sa aiba retineri. A iesit minunat, am reusit iarasi sa ii cuceresc, iar asta ma bucura enorm de fiecare data!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
    • 6 oua
    • 6 linguri indulcitor pulbere Green Sugar (sau zahar)
    • 3 linguri ulei
    • sucul de la o portocala
    • 9 linguri faina
    • 1 praf de copt
    • coaja rasa de portocala
    • un praf de sare
    Pentru crema ciocolata:
    • 100 gr ciocolata 50% cacao fara zahar
    • 100 ml smantana pentru frisca
    • 2 linguri lapte
    • 2 lingurite esenta de portocale
    Pentru crema de lamaie:
    • 2 oua + 3 linguri indulcitor pulbere Green Sugar (sau zahar)
    • zeama de la o lamaie mare
    • coaja rasa de la o lamaie
    • 1 lingurita amidon
    • 600 ml lapte + 5 linguri indulcitor pulbere Green Sugar (sau zahar)
    • 5 linguri amidon
    • 100 gr unt 80% grasime
    Pentru crema de zmeura:
    • 500 gr zmeura decongelata (proaspata)
    • 2 linguri amidon
    • 4 linguri indulcitor pulbere Green Sugar (sau zahar)
    • 250 gr mascarpone
    Pentru decor:
    • 200 ml smantana pentru frisca
    • 150 gr crema de branza
    • 2 linguri indulcitor pudra Green Sugar (sau zahar)
    • 1 lingurita vanilie
    • frunze de menta
    • fulgi de ciocolata
    • dantela din zahar
    • decoratiuni din zahar
Portii: 14
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu crema de lamaie, zmeura si ciocolata:

Blatul: Separati ouale. Galbenusurile le mixati cu indulcitorul pana isi maresc volumul. Adaugati uleiul, apoi sucul si coaja de portocala. Incorporati faina si praful de copt. Albusurile le mixati cu praful de sare, pana devin spuma. Le incorporati in compozitia de galbenusuri, amestecati usor cu o paleta. Tapetati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 23 cm, turnati compozitia de blat. Il introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute. Faceti testul cu scobitoarea si cand blatul este patruns, il scoateti din cuptor. Il lasati sa se raceasca si il taiati in 3 foi egale.

Crema de ciocolata: Intr-un bol de inox puneti ciocolata rupta bucatele, smantana pentru frisca si laptele. Puneti bolul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita. Dati crema deoparte, adaugati esenta de portocale si amestecati bine. Imbracati doua ramekine (vase mai micute) cu folie alimentara. Puneti crema de ciocolata in cele doua, in mod egal, le dati la rece 3-4 ore. Crema de lamaie: Bateti spuma cele doua oua impreuna cu indulcitorul, intr-o cratita. Adaugati zeama de lamaie, lingurita de amidon, amestecati bine. Puneti cratita pe baie de aburi, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa. O dati deoparte cand este gata. Laptele il amestecati cu indulcitorul, amidonul, pana amidonul este complet dizolvat. Rasturnati totul intr-o cratita, puneti-o pe foc, amestecati continuu cu un tel pana crema se ingroasa ca o budinca. Cand este gata, o luati de pe foc. Peste crema de lapte puneti crema de lamaie, coaja rasa de lamaie, le amestecati bine. Acoperiti cu folie si o dati la rece. Cand s-a racit bine, mixati putin crema, adaugati untul de la temperatura camerei. Mai mixati cat sa fie omogenizate toate.

Crema de zmeura: Zmeura o dati in blender pana devine piure. Treceti acest piure prin sita ca sa indepartati semintele. Piureul obtinut il puneti intr-o cratita cu indulcitorul, amidonul, amestecati bine. Puneti pe foc, amestecati continuu pana se ingroasa. O luati de pe foc cand este gata, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca. Mascarponele il mixati, apoi adaugati treptat jeleul, rece, de zmeura. Mixati pana sunt bine incorporate. Stoarceti o portocala si jumatate, iar acest suc il folositi la insiroparea blaturilor. Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau. Insiropati cu putin suc de portocala. Pe mijloc puneti crema de ciocolata dintr-un vas, jumatate din crema de lamaie in jurul cremei de ciocolata, o nivelati, iar deasupra jumatate din crema de zmeura. Puneti iar foaie de blat, insiropati, in mijloc iar crema de ciocolata, crema de lamaie pe langa cea de ciocolata si crema de zmeura deasupra. Asezati ultimul blat si il insiropati. Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte. Smantana pentru frisca, rece, o mixati pana prinde putin volum. Adaugati crema de branza, indulcitorul, vanilia si mai mixati pana crema devine spumoasa. Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul detasabil. Imbracati tortul in crema pregatita mai sus. Deasupra presarati fulgi de ciocolata si ii faceti cateva moate din crema, doar pe margine. Pe lateral asezati dantela din zahar, iar deasupra puneti cateva frunze de menta si decoratiuni sin zahar. Mai dati la rece o ora, apoi il portionati si serviti.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de lamaie, zmeura si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de mascarpone, zmeura si ciocolata