Un tort cu patru foi și cremă bună, onctuoasă și acrișoară de lămâie s-a transformat într-un tort surpriză pentru niște invitați mai mici, mari amatori de... acadele. Așa că am căutat acadele sub formă de lămâie și decorațiunea a durat numai 5 minute, după ce tortul a fost adus pe masă. Am fost nevoită să redecorez imediat tortul, iar devoratorii de acadele au decretat că este foarte bun (mi-au spus că nu le place crema aceea maronie, pe când asta albă este foarte bună!) iar când au plecat mi-au spus să mai fac "tort cu acadele"!
Pentru că blatul a crescut foarte frumos, l-am tăiat în patru (nu în trei cum voiam la început) și a trebuit să suplimentez cantitatea de unt (400 grame, în loc de 300). Oricum, tortul este foarte bun, delicios și merită efortul financiar și fizic pentru a-l face.
Am făcut blatul de tort într-o tavă de copt cu diametrul de 22 cm.
Se face mai întâi blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu praful de sare, până ce cresc în volum, după care se adaugă treptat, mixând întruna, zahărul, vanilia, gălbenușurile și la urmă făina, amestecată cu praful de copt. Se toarnă compoziția pentru blat în forma de copt, unsă cu unt și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie. Când blatul a crescut și s-a rumenit frumos, se lasă să se răcească în cuptorul oprit și cu ușa deschisă. Când blatul s-a răcit complet, se scoate din formă și se taie.
Pentru cremă, se amestecă amidonul cu zahărul și vanilia, se adaugă laptele, puțin câte puțin și se dă compoziția la bain-marie, unde se amestecă întruna, până ce se îngroașă. După ce s-a îngroșat compoziția, se ia vasul de pe foc și se lasă la răcit, amestecând din când în când, ca să nu se formeze crustă. Când compoziția s-a răcit, se adaugă coaja rasă de lămâie și untul mixat spumă. În cele din urmă se adaugă și zeama de la o lămâie, se mixează foarte bine, pentru omogenizare și crema se dă la frigider pentru 1-2 ore, ca să se întărească.
Pentru sirop, se fierbe puțin apa cu zahărul și când s-a răcit, se adaugă esența de lămâie.
Când crema s-a întărit în frigider, se poate trece la montarea tortului. Se taie blatul, în trei, sau patru foi, se însiropează, se unge fiecare foaie cu cremă, în așa fel încât să mai rămână și pentru acoperirea tortului. Se decorează cu felii de lămâie, dulciuri, acadele...
Se ține la frigider, până ce se epuizează.
1
Pentru ca blatul "să nu cadă", lăsați-l să se răcească în cuptorul oprit, cu ușa deschisă.
2
Nu scoateți blatul din forma de copt, decât după ce s-a răcit.
3
Pentru cremă, amestecați întruna compoziția pusă la bain-marie, ca să nu se prindă de fundul cratiței și să nu se formeze cocoloașe.
4
După ce ați luat compoziția îngroșată de pe foc, amestecați din când în când în ea, ca să nu se formeze crustă la suprafață.
5
Nu adăugați untul în compoziție, decât după ce s-a răcit complet. Altminteri, crema nu se va mai întări, chiar dacă o veți ține în frigider.
6
Țineți crema în frigider, ca să se întărească, 1-2 ore.
7
Blatul nu se taie, decât după ce s-a răcit complet.
8
Nu adăugați esența de lămâie în sirop, decât după ce acesta s-a răcit.