"Bunatati pentru Craciun"!
O prajiturica tare faina atunci cand ne raman multe albusuri de la alte preparate!
Pentru blat:
Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma.
Separat, topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de aburi, apoi dam deoparte sa se racoreasca.
Intre timp cernem faina cu praful de copt si le adaugam peste bezeaua de albusuri amestecand cu o paleta de jos in sus, iar la final turnam ciocolata topita in fir subtire si omogenizam.
Turnam compozitia rezultata intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si dam prajitura la cuptor pentru 40 minute la 170°C.
Pentru sirop:
Incalzim intr-un ibric apa, zaharul si romul pana da in clocot, apoi dam deoparte si lasal sa se raceasca.
Pentru crema:
Intr-un ibric marisor, punem pe foc laptele impreuna cu plicul de budinca, zaharul si putina esenta de vanilie. Amestecam continuu, pana cand incepe sa se ingroase.
Oprim focul si lasam sa se raceasca complet, amestecand din cand in cand pentru a nu se forma o crusta deasupra.
Cand crema s-a racit bine, mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi cu o lingura punem din crema racita mixand mereu pana incorporam bine totul si obtinem o crema fina si omogena.
Asamblare:
Pe o tava, asezam blatul, insiropam bine si turnam deasupra crema de vanilie, nivelam frumos, presaram pe toata suprafata ciocolata razuita si dam la rece pana in momentul servirii!
Pofta buna!