Desert prajitura cu foi cu morcovi si crema de citrice

de Ancutsa in Prajituri, 24 Noi 2019 | 3444 vizualizari

 

Îmi doream de multă vreme să experimentez o prăjitură sau un tort cu morcovi dar aveam o reținere de teamă să nu aibă vreun gust ciudat. Am folosit pentru aceste foi, morcovi galbeni și violet și am fost plăcut suprinsă că au un gust plăcut. Am pregătit și o cremă de lămâie și o glazură de ciocolată, iar ai mei au mâncat cu plăcere și am stabilit să o repet curând.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 4 morcovi galbeni,
  • 2 morcovi violeți,
  • 600 ml apă,
  • 5 ouă,
  • Un praf de sare,
  • 120 ml ulei,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 5+3 linguri făină,
  • 10 g praf de copt,
  • Pentru cremă:
  • 300 ml lapte,
  • Sucul de la 2 portocale,
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie,
  • 2,5 ml îndulcitor,
  • 3 linguri făină,
  • 10 g zahăr Bourbon,
  • 50 g unt,
  • 150 ml frișcă lichidă,
  • Pentru însiropat:
  • 300 ml apă,
  • 2 lingurițe de cafea,
  • Pentru glazură:
  • 75 ml lapte,
  • 100 g ciocolată (mix amăruie și cu lapte)
  • Pentru decor:
  • 100 ml frișcă lichidă,
  • Inimioare de zahăr Dr. Oetker
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu foi cu morcovi si crema de citrice:

 

Foile:

Mai întâi se fierb morcovii care vor intra în componența aluatului. Așadar, în două vase separate cu 300 ml apă fiecare, se adaugă morcovii galbeni, respectiv violeți, curățați, spălați și dați pe răzătoare. Morcovii violeți au o culoare foarte intensă, de aceea se folosește o cantitate mai mică. După ce s-au fiert, se lasă la răcit cât să putem lucra cu ei, apoi se pasează la blender sau cu o furculiță.

Se bat albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenușurile, uleiul, 5 ml îndulcitor, praful de copt și 5 linguri de făină, omogenizând. Din compoziția rezultată, 2/3 se amestecă împreună cu piureul de morcovi galbeni + 2 linguri de făină, va rezulta o culoare galben-pai. Iar 1/3 se amestecă împreună cu piureul de morcovi violeți + 1 lingură de făină, va rezulta o culoare verde-gri. Astfel, se coc, pe rând, 2 foi galbene și 1 verde-gri, într-o tavă pregătită cu foaie de copt, aprox 15 min, la foc mediu, fiecare foaie.

 

Crema de citrice:

Ce este mai aromat la portocale decât sucul, iar la lămâie, coaja? De aceea, se adaugă într-o crăticioară laptele, făina, 2,5 ml îndulcitor, sucul portocale, coaja de lămâie, se fierbe amestecul pe foc mic, amestecând mereu cu un tel, să nu facă cocoloașe. când s-a îngroșat ca o budincă, se dă crema de pe foc, se adaugă untul, se amestecă bine și se lasă la răcit. După aceea, se adaugă 150 ml frișcă lichidă și se amestecă maxim un minut, cu mixerul.

 

Pentru însiropat, se prepară o cafea mai slabă din 300 ml apă, 2 lingurițe de cafea, se lasă la răcit și se strecoară.

 

Glazura:

Se pun într-un ibric laptele și cele două feluri de ciocolată, se amestecă pe foc mic până se topește, apoi se dă deoparte și se continuă amestecare până se omogenizeză. Se lasă 10 minute la răcit.

 

Montare și decor: se însiropează delicat foile, se distribuie uniform crema, apoi se toarnă glazura de ciocolată peste prăjitură, nivelând cu o spatulă. Se dă la rece o jumătate de oră, până se încheagă un pic. Se bate cu mixerul frișca lichidă (aprox 100 ml) și se ornează prăjitura după plac. Se decorează cu inimioare de zahăr.

 

Sfaturi și ponturi:

Să nu vă închipuiți că foile vor avea culori intense de galben și violet, ci vor ieși galben-pai și un verde-gri, trebuie să țineți cont că sunt culori naturale (nu chimice) și oxidează în contact cu aluatul (care conține ouă, făină etc). La fel veți observa și dacă ați folosi zeama de la dulceața de vișine, de exemplu. Însă vă puteți bucura de culori naturale, altfel decât ceva obișnuit, foile sunt gustoase și pot mânca fără grijă și copiii.

 

Timp de pregătire: 1h 30min

Timp de coacere: 45 min (15 min x 3 foi)

Porții: 12

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foi cu morcovi si crema de citrice" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu spuma de ness by Timea