Pentru că am dispus de mai multe albușuri, am preparat cu ele o delicioasă Negresă din albușuri cu ciocolată și cremă caramel.
Blatul este ușor aerat, dulce-amărui și l-am însiropat cu un sirop aromat cu esență de rom.
Iar crema este o budincă din amidon cu lapte, amestecată cu caramel condensat și mascarpone, o nebunie.
Preparăm blatul pentru Negresă.
Pornim cuptorul la 180 de grade C.
Topim, mai întâi, ciocolata împreună cu untul, la bain marie și amestecăm continuu, până se omogenizează. Lăsăm compoziția să se tempereze ușor.
Albușurile, ținute la temperatura camerei și presărate cu puțină sare, se mixează până devin spumoase.
Se adaugă, treptat, zahărul și se mixează în continuare, până când bezeaua devine foarte fermă.
Adăugăm, apoi, compoziția de ciocolată, ușor fierbinte și mixăm intens, până totul se omogenizează.
Cernem făina împreună cu praful de copt și încorporăm, treptat, amestecul rezultat, în compoziția de albușuri cu ciocolată.
Amestecăm încet, folosind o paletă, de data aceasta, pentru a obține o compoziție ușor aerată.
Tapetăm tava(26/26 cm), la bază, cu hârtie de copt, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină.
Întindem compoziția de albușuri cu ciocolată în tavă, o nivelăm bine și dăm tava la cuptor, pentru 35 de minute.
Facem, totuși și testul cu scobitoarea în ultimele 5 minute, să ne asigurăm că este blatul copt.
Lăsăm apoi blatul să se răcească în tavă 10 minute, apoi îl transferăm pe un platou și îl lăsăm să se răcească definitiv.
Îl însiropăm cu un sirop rece, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugată la final esența de rom.
Preparăm crema caramel.
Cât timp blatul de albușuri cu ciocolată se coace, preparăm crema.
Amestecăm amidonul cu zahărul, un praf de sare și 100 ml lapte rece.
Restul de lapte îl punem la fiert și îl adăugăm, treptat, peste compoziția cu amidon.
Amestecăm intens, până la omogenizare, apoi fierbem compoziția la foc mediu, amestecând continuu pe tot parcursul fierberii.
Vom obține o budincă consistentă, pe care o acoperim cu folie și o lăsăm să se răcească.
După ce s-a răcit complet, introducem mixerul în ea și încorporăm caramelul condensat și mascarponele.
Punem crema în săculețul unui posh cu dui și decorăm cu ea blatul din albușuri cu ciocolată însiropat.
Deasupra, radem niște ciocolată și dăm prăjitura la rece până în momentul servirii.
1
Dacă nu dispuneți doar de albușuri și vreți să preparați prăjitura, gălbenușurile se pot include în budinca de amidon cu lapte, de la început.