Cozonac cu mar si scortisoara

de anca_rm in Prajituri, 27 Ian 2015 | 6974 vizualizari

 

Este un cozonac pufos si foarte aromat datorita scortisoare in cantitate destul de generoasa. Este o reteta pe care am vazut-o pe Bucataras.ro la Corina http://www.bucataras.ro/retete/cozonacfelii-cu-scortisoara-si-mere-pullapart-bread-66640.html si mi-a facut cu ochiul. Am modificat putin deoarece am pus doar galbenusul de la oua si atunci a trebuit sa maresc putin cantitatea de lapte si la umplutura am pus mai putin zahar si mai multa scortisoara .
Din cantitatile date iese un singur cozonac nu foarte mare , eu l-am copt intr-o tava de chec 25x12 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pt aluat :
  • 400 gr faina
  • 150 ml lapte
  • 60 gr unt la temperatura camerei
  • 2 galbenusuri de oua
  • 100 gr zahar
  • 20 gr drojdie (1 cub)
  • coaja razuita de la o lamaie
  • Pt umplutura:
  • 60 gr unt moale
  • 2 lingurite scortisoara
  • 3 linguri zahar
  • 2 mere
  • zeama de la o jumate de lamaie
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu mar si scortisoara:

Incalzim 50 ml lapte , nu foarte tare , atat doar cat sa fie caldut . Dizolvam in el drojdia impreuna cu o lingura de zahar si una de faina . Amestecam bine si lasam la loc caldut pentru 10 minute. In acest timp pregatim faina (o cernem ) intr-un bol maricel . Frecam untul cu zaharul ramas si cu galbensurile . In faina facem o groapa mica in mijloc si punem drojdia dizolvata , untul amestecat cu ouale si zaharul si restul de lapte precum si coaja razuita de lamaie si incepem sa framantam.

Trebuie framantat pana devine neted si nelipicios . Il acoperim cu un prosop si il punem la dospit intr-un loc caldut si fara curenti cam o ora , sau pana isi dubleaza volumul . Merele le curatam de coaja si de seminte si le stropim cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Amestecam zaharul cu scortisoara si cu untul pana avem o crema uniforma ca si culoare.

Cand aluatul a dospit il intindem pe masa cu faina , subtire ,cam de 1 cm grosime. Il ungem cu untul frecat cu scortisoara si zahar si il taiem in patrate , incercam sa fie cat mai uniforme , de marime cam de 5x8 cm. Pregatim o tava de chec de 25x12 cm pe care o ungem cu unt si incepem sa facem cozonacul. Punem pe fiecare felie cate doua bucati de mar si feliile una peste alta ca si cum am face un sandwich . Punem pana cand terminam tot aluatul . Luam aluatul si il punem in tava . Acoperim cu o folie de plastic si cu un prosop si lasam inca 30 minute la dospit la loc caldut .

Punem tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 35-40 minute .

TIPS-URI

1

folositi faina de calitate , 000 sau de cozonac

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu mar si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu stafide, cacao si scortisoara