Hristos s-a inaltat! Iata o reteta potrivita pentru o sarbatoare asa mare!
incalziti laptele intr-o craticioara si adaugati untul, lasand pe foc pana se topeste, dar sa nu fiarba
puneti drojdia sfaramata intr-un castron si adaugati deasupra o lingura cu zahar si frecati pana devine lichida
puneti in vasul robotului laptele cu untul topit, adaugati ouale si galbenusurile batute, zaharul, sarea, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom si drojdia lichida, apoi mixati cu ajutorul paletei pentru aluat pana obtineti un aluat omogen, ferm si nelipicios. Montati si paleta de plastic pe marginea vasului pentru a curata excesul de aluat de pe margini
framantati cu ajutorul robotului 10 minute, apoi lasati sa se odihneasca aluatul 5 minute si continuati apoi sa mixati inca 10 minute, la viteza mica
acoperiti vasul cu un prosop si lasati aluatul sa creasca 1 ora, intr-un loc cald si ferit de curent
spalati stafidele si stropiti-le apoi cu esenta de rom si coniacul
pregatiti umplutura: bateti albusurile cu zaharul pana obtineti o bezea
adaugati cacao si scortisoara, apoi stafidele
presarati faina pe blatul de lucru si impartiti aluatul in patru parti egale
intindeti cu grija patru foi patrate, de lungimea tavilor in care veti coace cozonacii si ungeti-le cu crema de cacao
rulati cu grija foile apoi rasuciti cate doua rulouri intre ele
asezati cozonacii in doua tavi tapetate cu ulei si faina
acoperiti tavile cu un prosop si lasati sa mai creasca 30 de minute
ungeti cozonacii cu oul batut cu lapte si apoi presarati deasupra zaharul brun
coaceti cozonacii in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 45 de minute
cand s-au rumenit frumos deasupra faceti testul cu scobitoarea si scoateti cozonacii din cuptor
lasati-i sa se raceasca putin in tava, apoi transferatii pe un gratar pana se racesc complet
Pofta buna!