Ii ador,sunt deliciosi.Imi tot cumparam din cantina de la servici pana intr-o zi cand am cautat prin retetele fetelor si m-am oprit la cea a Ancutei,la care am adus foarte mici modificari..
Multumesc Ancuto,au iesit perfect.
Eu am pus toate ingredientele pentru aluat in masina de facut paine si am selectat programul pentru framantat si dospit aluaturi dar il putem pregati ca pe cel de cozonac.
Cernem faina intr-un bol,facem o gaura in mijloc si punem laptele caldut amestecat cu drojdia,zaharul,extractul de vanilie si doua linguri de faina.Lasam cam 15 minute sa dospeasca dupa care incepem sa incorporam usor faina de pe margini.La sfarsit adaugam untul topit si racit.Lasam aluatul acoperit sa creasca o ora intr-un loc caldut si ferit de curenti.
Dupa ce a dospir aluatul il intindem pe o panseta pe care am presarat faina.Intindem foaia cat putem de bine si o ungem cu un amestec de 50 g unt frecat bine cu o lingura de zahar pudra.
Impaturam aluatul in doua si taiem fasi,pe latime,de 2 cm .
Fiecare fasie o taiem pe jumatate,pe lingime,lasand un capat netaiat.
Rasucim cele doua fasii dupa care formam covrigul.
Asezam covrigii in tava tapetata cu hartie de copt,ii ungem cu galbenusul amestecat cu lapte dupa care coacem covrigii in cuptorul incalzit in prealabil,pana cand acestia capata o culoare rumena frumoasa.
Intre timp pregatim siropul.Incalzim apa intr-o craticioara,adaugam mierea si amestecam pana se dizolva.Turnam siropul peste covrigii fierbinti dupa care ii presaram cu fulgi de cocos.
Pofta buna!