Picnicul bucatarasilor
Aluatul:
Pentru sirop:
Pentru uns covrigii:
Decor:
Intr-un castron incapator punem apa calduta, untul, drojdia, esenta de vanilie, sarea si zaharul, amestecam.
Incorporam apoi toata faina si obtinem la final un aluat ferm pe care il lasam in vasul in care a fost framatat, acoperit cu un prosop curat de bucatarie pentr a-l feri de curenti.
Lasam aluatul la dospit o ora, timp in care acesta isi va dubla volumul.
Amestecam 100 gr. unt moale cu 1 lingura zahar pudra intr-un bol.
Tapetam masa de lucru cu faina, intindem aluatul dospit in foaie subtire, ungem foaia cu untul frecat cu zahar, apoi tragem usor de unul dintre capetele aluatului catre interior, asa incat sa avem untul la mijloc, practic injumatatind suprafata de aluat avuta la inceput.
Taiem fasii de 1,5cm,impletim cate doua fasii de aluat iar apoi dam forma covrigilor.
Tapetam doua tavi cu hartie de copt.
Asezam covrigii in tavi, lasand loc intre ei pentru ca vor creste la copt.
Ungem covrigii cu galbenus de ou batut cu 2 linguri lapte rece, dam tavile la cuptor pentru 30-35 minute, pana se rumensc covrigii frumos.
Cat stau covrigii la cuptor incalzim usor 250 ml apa, cand aceasta are o temperatura suportabila dam ibricul deoparte in adaugam 6 linguri miere de rapita. Amestecam si obtinem siropul cu care vom unge covrigii rumeni si fierbinti abia scosi tin cuptor.
Presaram peste acestia nuca macinata si servim.
Pofta buna!