Se fac usor, dintr-un aluat superb care creste in timp ce-i faci, foarte gustosi.... dispar repede din farfurie...se pot face in orice varianta numai cu mac si sare sau numai cu susan...eu am ales varianta cu de toate...
Intr-un vas larg cernem faina, facem o gropita in mijloc punem drojdia, deasupra zaharul si sarea pe margini.
Incalzim intr-un ibric laptele, apa si uleiul pana se incalzesc destul de bine( nu fierbinte) doar atat cat sa placa la mana.
Se toarna cate putin in vas si se framanta un aluat frumos, elastic si maleabil.( nu mai mult de 4-6 minute).
Se acopera si se lasa la cald 10 minute.
Se imparte in 14 bucati egale.
Se tapeteaza tava de cuptor cu hartie de copt.
Incepem sa facem covrigii.
Actiunea trebuie sa se desfasoare la loc cald in bucatarie( dati drumul la foc la ochiul de la aragaz).
Atentie bucatile mici de aluat sa fie la distanta unele de altele ...ele cresc.
Din fiecare bucata facem cate un sul lung de 20 cm.
II impletim ca in imagine si punem covrigul direct in tava.
Nu-i putem pune pe toti o data astfel ca vom face doua tavi.
II ungem cu ou batut si-i punem la cuptor la 180 grade.
Intre timp intr-o farfurie radem parmezan( cascaval), amestecam cu sare , mac si susan.
Topim untul in ibric.
Scoatem covrigii dupa 15 minute si-i ungem pentru a doua oara de data aceasta cu unt, apoi ii presaram cu amestecul de susan mac si parmezan.
Ii dam din nou la cuptor pentru inca 15 minute.
Si sunt gata, ii lasam la racit si ii servim cu pofta.