Pentru mine perisoarele, conform dex-ului, trebuie neaparat sa contina si orez pe langa carnea tocata.
Am vazut ca in unele retete s-a exclus orezul, eu nu-l exclud, asa le stiu de mica, asa le voi face in continuare.
Am ales de data aceasta sa le fac doar din carne de vitel si am aromat ciorba cu mult tarhon, o nebunie!
V-o recomand cu mare drag!
Punem intr-un vas, apa la fiert.
Curatam si tocam legumele cubulete, iar cand apa incepe sa fiarba le adaugam in vas(mai putin ardeiul).
Adaugam si putina sare si acoperim vasul, lasand supa sa fiarba la foc mediu.
Intre timp pregatim perisoarele.
Tocam carnea si ceapa, presaram peste ele un praf de sare, un praf de piper si cimbru uscat si maruntit, atat cat se ia intre degete, o ciupitura cum se zice in popor.
Nu punem prea multa sare pentru ca vom pune si in supa.
Adaugam si ouale si omogenizam bine compozitia.
Cand legumele din supa sunt aproape fierte(incercam morcovul si pastarnacul), formam perisoarele de marimea unei nuci si le scufundam in supa.
Le lasam sa fiarba pana cand incep sa se ridice la suprafata, indepartand spuma daca se formeaza, apoi adaugam ardeiul tocat cubulete si tarhonul.
Presaram tarhon, cat sa acoprere suprafata vasului, nu trebuie nici sa exageram.
Acoperim din nou vasul si lasam ciorba pe foc pana cand orezul este bine fiert.
Gustam ciorba si daca este cazul mai adaugam sare, apoi stingem focul si adaugam patrunjelul tocat.
Sa va fie de folos!
1
Ardeiul nu se va adauga in ciorba in acelasi timp cu restul legumelor pentru ca acesta fierbe mai rapid si riscam sa i se topeasca pulpa si sa ramanem doar cu coaja prin ciorba.
2
Nu am acrit aceasta ciorba cu nimic, pentru ca am vrut sa se simta gustul tarhonului, dulce-piperat si putin amarui, dar se poate acri in timpul servirii cu putin otet sau zeama de lamaie.
3
Tarhonul nu trebuie adaugat din timp in ciorbe sau in alte preparate, pentru ca isi va pierde aroma, cam in ultimele 10 minute.