Nimic mai bun, pentru o cină gustoasă, tihnită și sățioasă decât niște cartofi gratinați la cuptor, cu smântână și cașcaval. Preparatul poate fi și o garnitură gustoasă, lângă o porție de carne slabă. În plus, acest preparat nici nu necesită o prelucrare îndelungată și obositoare...
Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească, se decojesc și se taie/feliază de-a lungul, sau sub formă de cubulețe, după preferință.
Se răzuiește cașcavalul pe răzătoarea mare.
Se unge tava cu unt și se presară o lingură de pesmet.
Se pune în tavă un prim strat de cartofi feliați și se condimentează cu: sare, piper și boia de ardei dulce.
Se mixează oul cu smântâna și se toarnă o jumătate din cantitate peste cartofi.
Se presară deasupra o jumătate din cantitatea de cașcaval răzuit și se pune al doilea strat de cartofi feliați, după care se condimentează și se toarnă restul de smântână mixată cu ou. Se presară cașcavalul răzuit rămas și se dă tava la cuptor, la foc mediu.
Când cașcavalul s-a topit și preparatul s-a rumenit frumos, se scoate tava din cuptor și se porționează. Se presară pătrunjel tocat.
Se servește imediat, cu smântână.
1
Folosiți cartofi roz, care fierb foarte bine și nu sunt sfărâmicioși.
2
Dacă doriți, puteți suplimenta cantitățile de smântână, ou sau cașcaval, dar preparatul ar deveni mai gras, deși foarte bun.
3
Puteți adăuga și feliuțe de unt peste cartofi, dar aceasta ar face preparatul poate mult prea oncturos.
4
Pentru o gratinare mai evidentă, puteți presăra deasupra o lingură de pesmet.
5
Serviți preparatul fierbinte, imediat ce îl scoateți din cuptor, chiar dacă este bun și reîncălzit.
6
Este de preferat să preparați numai porțiile necesare pentru consumul imediat.