Ştiu că nu e o reţetă sofisticată, dar e la fel de adevărat că atunci când ai nevoie de un caramel, trebuie să ai habar cum şi ce trebuie făcut să iasă bine. Şi afară de asta mie îmi place caramelul. La reţeta anterioară pe care o găsiţi aici http://www.bucataras.ro/retete/pere-in-sos-de-caramel-50826.html
am folosit caramelul fără a da indicaţii şi poze, descriindu-l decât la modul general. E foarte adevărat că se poate procura şi din comerţ, dar nu merită, pe de o parte pentru că mai conţine diverse substanţe nesănătoase, iar pe de altă parte, pentru că se face foarte uşor într-un timp scurt.
Nu mă întind cu introducerea pentru că nu-i site de literatură aici, ci e site culinar. :D
Pentru pregătirea caramelui este nevoie de un vas în care se poate amesteca lejer, evident, proporţional cu cantitatea de caramel dorită.
În vasul ales, la foc mic, se pun zahărul şi zahărul vanilat şi se amestecă continuu să nu se lipească. Cristalele de zahăr se vor lichefia rapid transformându-se într-o substanţă vâscoasă de culoare maroniu-aurie. În tot acest timp, fără a se întrerupe amestecatul se adaugă untul şi se omogenizează cu zahărul topit.
În momentul în care încorporarea untului se definitivează complet, se opreşte focul şi caramelul se scurge într-un alt vas pentru a se evita lipirea.
Simplu, nu? Mai mult am vorbit decât am gătit. :))
Poftă bună!
1
Eu am folosit unt, deşi iese mult mai gustos cu smântână de gătit ori lapte condesat.
2
Pentru schimbarea culorii (eventual mai închisă), în funcţie de desertul pentru care se va folosi se poate adăuga un pic de ciocolată ori alt colorant natural.
3
Tot pentru o culoare deosebită, pentru cine are la îndemână, se poate folosi zahărul brun.