Am mancat acum cateva zile aceasta supa, numai ca era facuta cu carne de miel. Eu nu prea sunt fan miel, asa ca am facut o varianta vegetariana a supei si am umplut pierogi cu varza si ciuperci. A iesit taaaaare buna! Sper sa va placa!
Pasul 1: Am spalat legumele. Am curatat sfecla, morcovul si o ceapa, le-am taiat bucati mari si le-am pus la fiert cam cu un litru si jumatate de apa. Puteti pune si cateii de usturoi la fiert, eu insa i-am pus la sfarsit, zdrobiti. Varza si ciupercile le-am taiat si le-am tocat marunt la robotul de bucatarie.
Pasul 2: Am taiat cealalta ceapa si am pus-o la calit cu un pic de ulei. Cand a inceput sa se aureasca am pus varza, ciupercile, in pic de apa si foaia de dafin. Le-am lasat la fiert, amestecand din cand in cand. La sfarsit, cand a fiert, am adaugat sare, piper si apoi am lasat-o la racit. Intre timp am facut un aluat elastic din faina, un pic de sare si ulei, peste care am pus apa fierbinte, am amestecat intai cu furculita, apoi cand s-a racit, cu mana. Aluatul nu se framanta foarte mult, sa nu se intareasca. Se lasa deoparte cateva minute, acoperit.
Pasul 3: Am intins aluatul intr-o foaie subtire din care am decupat forme rotund cu paharul. Arata mai bine daca formele si respectiv pierogi sunt mici... eu le-am facut cam mijlocii pentru ca imi place sa simt gustul umpluturii si pentru ca oricum ia ceva timp modelarea lor. Formele rotunde de aluat se umplu fiecare cam cu cate o lingurita de umplutura de varza cu ciuperci. Setine aproape un pahar cu apa pentru a umezi marginile acestor coltunasi si a-i lipi bine. Am presat marginile cu furculita. Sunt mai aratoase si se lipsesc si mai bine asa.
Pasul 4: Apoi am pus pierogi (in functie de cat de mare e oala puteti pune la fiert destul de multi o data) intr-o oala cu apa clocotita (cu un pic de sare). Am amestecat usor pentru ca pierogi sa nu se prinda de fundul oalei sau intre ei. Sunt fierti cand se ridica la suprafata, plutesc. I-am scos pe o farfurie mai mare.
Pasul 5: Am adaugat usturoiul pisat in supa de sfecla care intre timp a fiert. Am mai lasat-o un pic pe foc, am oprit-o si am strecurat-o. Eu am mancat aici supa de sfecla limpede, cu pierogi, fara altceva, dar cum imi place sfecla, am razuit ceva bucatele inapoi in supa strecurata. Untr-un castronel am pus frumos cativa pierogi fierti, iar peste, supa de sfecla. Pofta buna