Curățăm merele de coajă și de căsuța de sâmburi. După ce se curăță fiecare măr se aruncă într-un bol cu apă rece în care am turnat fie zeamă de lămâie, fie sare de lămâie în cazul în care am rămas fără lămâi proaspete....
Pulpa de porc se taie cubulețe potrivite și de aceeași mărime. Se pun la prăjit în untura topită amestecată cu ulei. Dacă nu există untură ar fi de preferat ca pulpa să fie un pic cu mai multă grăsime. După ce bucățelele de porc s-au rumenit bine se adaugă...
Încingem cuptorul de 180 grade C. Ungem cu unt o formă rotundă cu gaură în mijloc și o tapetăm cu făină. Separăm ouăle. Albușul se separă mai bine de gălbenuș când oul este rece. Avem nevoie de 3 castroane. Spargem ușor oul deasupra unui castron (primul castron),...
Se spală bine peștele după ce s-a eviscerat.
Se încinge cuptorul la 220 grade C.
Fiecare pește se umple cu felii de lămâie și fire proaspete de mărar verde - am menționat 2-4 în funcție de mărimea lor.
Într-o formă termorezistentă punem sare cât...
Dovleceii rasi de coaja se taie in doua pe orizontala si apoi feliute subtiri.
Se vor cali pe rand in ulei bine incins, apoi se scot intr-un caston. In uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt.
Cand incepe sa se rumeneasca adaugam bulionul si stingem cu apa calda.
Adaugam...
Avocado se taie în două, se înlătură sâmburele, se taie pulpa în cubulețe. Roșia se taie și ea cubulețe. Ceapa se taie mărunt, la fel și usturoiul. Se pun toate în blender, se adaugă, uleiul de masline, sosul chili, și zeama de la o jumătate de...
Morcovii, cartofii si dovlecelul se curata de coaja. Morcovii se taie rondele, cartofii si dovlecelul se taie cubulete. Ceapa taiata fideluta si prazul rondele se pun la calit in ulei. Se adauga cartofii, morcovul, dovlecelul. Fasolea pastai se taie cam de 3cm. Ardeiul gras si varza se taie...
Fasolea se pune in apa de seara pana dimineata. Se pune la fiert (cel mai bine ar fi sa aveti o oala de presiune). Intre timp se pune ceapa taiata solzisori la calit intr-o cratita cu ulei de un deget. Se lasa pana devine aurie. Se adauga o lingurita bulion. Cand s-a fiert fasolea se...
Dovleceii se curata de coaja, se spala, se taie in felii groase pe lungime sau rondele. Se dau cu sare si se lasa pentru 10-15 minute. Se tavalesc prin faina dupa care se prajesc in ulei incins pe ambele fete.
Cat lasam dovleceii presarati cu sare, pregatim orezul. Calim ceapa tocata marunt...
Conopida se desface buchetele, se spala si se pune la fiert in apa cu sare ~ 20 minute. Cartofii se spala foarte bine de pamant, se fierb in coaja, se curata si se taie felii. Se unge o tava cu margarina (ulei), se pune un strat de cartofi, un strat de...
Curățam, spălam și tocăm legumele.
Se pun într-o oală și adăugăm apă cât să acopere legumele cu 5 cm.
Se pun la foc pentru 20 minute de când începe apa să clocotească.
Adaugăm puțin ulei și o conservă de roșii în suc propriu și mai fierbem 5...
De preferat să se folosească pâine veche de 2-3 zile. Se taie pâinea felii, apoi cubulețe de 1 cm. Se pun într-o tavă unsă cu ulei de măsline. Se mai stropesc cu ulei de măsline și se dau în cuptorul încins la 200 grade C. După 5 minute se întorc pe...
Intr-o tigaie se pune la incalzit putin ulei de masline, se adauga vreo 4 catei de usturoi striviti. Se adauga spanacul si se caleste cateva minute.
Se curata si se taie cozile ciupercilor. Ciupercile se pun intr-un vas termo-rezistent care se unge cu putin ulei de masline. Ciupercile se...
Ciupercile se curata de pielita, se taie piciorusele si se spala bine in mai multe ape. Palariile ciupercilor se pun la scurs, apoi se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Piciorusele ciupercilor se toaca marunt, la fel si ardeiul gras. Dovlecelul se curata de coaja si se toaca marunt....
Ciupercile se curata, se inlatura piciorusele si se spala in multe ape. Palariile ciupercilor se pun la scurs si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Piciorusele ciupercilor se toaca marunt, se amesteca cu usturoiul pisat, ulei si patrunjel verde tocat marunt. Se condimenteaza cu...
Se taie ceapa marunt si se pune la calit, cand a devenit aurie adaugam ciupercile curatate si taiate feliute (daca sunt ceva mai mari, le mai taiati in doua). Se lasa pe foc cu un capac acoperite sa fiarba in suc propriu (~ 15 minute). Adaugam faina, putina apa cat sa le acopere si usturoiul...
Varza se toacă fideluță și se freacă cu puțină sare. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 15 minute, se încearcă cu o furculiță dacă au fiert, se scurg de apă și se pasează. Morcovul se curăță și se...
Cartofii se spala de pamant si se pun la fiert cu tot cu coaja in apa rece . Dovlecelul se curata de coaja si se da pe razatoarea mare. Usturoiul si ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoarea mica. Dupa ce s-au fiert cartofii se curata de...
Cartofii se spala si se fierb in coaja. Cand s-au racit ori se vor pisa cu o furculita, ori se vor da pe razatoare (cea mare). Se adauga usturoiul pisat, o lingurita de vegeta, piper dupa gust si mararul tocat marunt. Se fac chiflute, se dau prin faina si se prajesc in ulei incins.
Intre...
Cartofii se curata de coaja si se taie bucatele potrivite. (eu un cartof il tai in 12 bucati). Intr-o tava se pun 5 linguri ulei de masline, bucatelele de cartofi, rozmarinul. Cateii de usturoi se curata de coaja si se preseaza un pic cu lama cutitului, sa plesneasca un pic si sa-si lase mai...
Cartofii se curata de coaja si se taie in patru. Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit in uleiul incins. Adaugam cartofii si lasam pe foc pentru 5 minute amestecand usor din cand in cand. Acoperim cartofii cu apa si lasam sa fiarba pentru 20-30 minute. Cand sunt fierti...
Pentru inceput se taie rondele castravetii murati si se lasa in apa rece la desarat. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie cubulete, fasii, rondele (cum doriti). Se curata ceapa si se caleste in putin ulei si apa. Se adauga cartofii peste ceapa si se lasa ~ 5 minute amestecand...
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in felii cat mai subtiri. Ceapa se curata, se spala si se taie fideluta. Punem uleiul la incins si calim ceapa pana devine aurie. Cartofii se pun intr-o tava unsa cu ulei, adaugam ceapa peste ei (impreuna cu uleiul in care am prajit-o) si...
In caz ca aveti bame proaspete, ele se curata de codite, se spala foarte bine. Se pun intr-un vas cu apa rece peste care se adauga ~ 50 ml otet de vin si apa cat sa le acopere. Se dau in cateva clocote, dupa care se clatesc cu multa apa rece. Dupa aceasta operatiune se pot pune in...
Curatam ardeii de cotor si seminte, se spala bine si se lasa la scurs. Ardeii se cresteaza la capat, ca sa patrunda fierberea si prin umplutura. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se pune la calit intr-o cratita cu ulei. Ciupercile se curata, se spala bine, se taie bucatele mici...
Încălzim cuptorul la 220 grade C. Pregătim 2 folii. Eu am preferat de data aceasta hârtie pergament în locul foliei de aluminiu.
Stropim cu ulei folia, așezăm un păstrăv pe folie, îl condimentăm cu sare și piper proaspăt măcinat. Punem în interiorul...
Pregătim legumele. Curățăm, spălăm și tăiam cubulețe toate legumele. Călim ceapa și usturoiul tocate mărunt. Adăugăm ghimbirul curățat de coajă și dat pe răzătoare, praful de curry și scorțișoara măcinată. Amestecăm bine și gătim pentru 1 minut.
Adăugăm legumele...
Spălăm bine copanele de rață, le condimentăm cu sare și piper. Se pun într-o tavă, se adaugă frunzele de dafin, crenguța de rozmarin și apa. Se acoperă și se dă la cuptor pentru 1 oră și jumătate. Scoatem copanele din sos și le punem cu partea cu piele în sus...
Încingem cuptorul la 180 grade C. Iepurele se spală și se tranșează în 8-10 bucăți. Condimentăm bucățile de iepure cu sare și piper. Topim untul într-o tigaie, când este complet topit adăugăm uleiul. Rumenim toate bucățile de iepure câte 3 minute pe...
Se pun la înmuiat boabele de fasole în apă rece - de preferat peste noapte.
A doua zi dimineața se pun la călit în ulei sau grăsime de rață ceapa, morcovii și jumătate din cantitatea de usturoi - toate tocate mărunt.
Călim 2-3 minute, apoi adăugăm baconul...
Tort de mere cu ciocolată
Curățăm merele de coajă și de căsuța de sâmburi. După ce se curăță fiecare măr se aruncă într-un bol cu apă rece în care am turnat fie zeamă de lămâie, fie sare de lămâie în cazul în care am rămas fără lămâi proaspete....
Tochitură
Pulpa de porc se taie cubulețe potrivite și de aceeași mărime. Se pun la prăjit în untura topită amestecată cu ulei. Dacă nu există untură ar fi de preferat ca pulpa să fie un pic cu mai multă grăsime. După ce bucățelele de porc s-au rumenit bine se adaugă...
Prăjitura Îngerilor / Angel Cake
Încingem cuptorul de 180 grade C. Ungem cu unt o formă rotundă cu gaură în mijloc și o tapetăm cu făină. Separăm ouăle. Albușul se separă mai bine de gălbenuș când oul este rece. Avem nevoie de 3 castroane. Spargem ușor oul deasupra unui castron (primul castron),...
Doradă în crustă de sare
Se spală bine peștele după ce s-a eviscerat. Se încinge cuptorul la 220 grade C. Fiecare pește se umple cu felii de lămâie și fire proaspete de mărar verde - am menționat 2-4 în funcție de mărimea lor. Într-o formă termorezistentă punem sare cât...
Iahnie de dovlecei
Dovleceii rasi de coaja se taie in doua pe orizontala si apoi feliute subtiri. Se vor cali pe rand in ulei bine incins, apoi se scot intr-un caston. In uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt. Cand incepe sa se rumeneasca adaugam bulionul si stingem cu apa calda. Adaugam...
Guacamole
Avocado se taie în două, se înlătură sâmburele, se taie pulpa în cubulețe. Roșia se taie și ea cubulețe. Ceapa se taie mărunt, la fel și usturoiul. Se pun toate în blender, se adaugă, uleiul de masline, sosul chili, și zeama de la o jumătate de...
Ghiveci de legume la cuptor
Morcovii, cartofii si dovlecelul se curata de coaja. Morcovii se taie rondele, cartofii si dovlecelul se taie cubulete. Ceapa taiata fideluta si prazul rondele se pun la calit in ulei. Se adauga cartofii, morcovul, dovlecelul. Fasolea pastai se taie cam de 3cm. Ardeiul gras si varza se taie...
Fasole batuta
Fasolea se pune in apa de seara pana dimineata. Se pune la fiert (cel mai bine ar fi sa aveti o oala de presiune). Intre timp se pune ceapa taiata solzisori la calit intr-o cratita cu ulei de un deget. Se lasa pana devine aurie. Se adauga o lingurita bulion. Cand s-a fiert fasolea se...
Dovlecei cu orez
Dovleceii se curata de coaja, se spala, se taie in felii groase pe lungime sau rondele. Se dau cu sare si se lasa pentru 10-15 minute. Se tavalesc prin faina dupa care se prajesc in ulei incins pe ambele fete. Cat lasam dovleceii presarati cu sare, pregatim orezul. Calim ceapa tocata marunt...
Conopida la cuptor
Conopida se desface buchetele, se spala si se pune la fiert in apa cu sare ~ 20 minute. Cartofii se spala foarte bine de pamant, se fierb in coaja, se curata si se taie felii. Se unge o tava cu margarina (ulei), se pune un strat de cartofi, un strat de...
Supă cremă de sfeclă roșie
Curățam, spălam și tocăm legumele. Se pun într-o oală și adăugăm apă cât să acopere legumele cu 5 cm. Se pun la foc pentru 20 minute de când începe apa să clocotească. Adaugăm puțin ulei și o conservă de roșii în suc propriu și mai fierbem 5...
Crutoane făcute în casă
De preferat să se folosească pâine veche de 2-3 zile. Se taie pâinea felii, apoi cubulețe de 1 cm. Se pun într-o tavă unsă cu ulei de măsline. Se mai stropesc cu ulei de măsline și se dau în cuptorul încins la 200 grade C. După 5 minute se întorc pe...
Ciuperci umplute cu spanac
Intr-o tigaie se pune la incalzit putin ulei de masline, se adauga vreo 4 catei de usturoi striviti. Se adauga spanacul si se caleste cateva minute. Se curata si se taie cozile ciupercilor. Ciupercile se pun intr-un vas termo-rezistent care se unge cu putin ulei de masline. Ciupercile se...
Ciuperci umplute cu legume la cuptor
Ciupercile se curata de pielita, se taie piciorusele si se spala bine in mai multe ape. Palariile ciupercilor se pun la scurs, apoi se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Piciorusele ciupercilor se toaca marunt, la fel si ardeiul gras. Dovlecelul se curata de coaja si se toaca marunt....
Ciuperci la cuptor
Ciupercile se curata, se inlatura piciorusele si se spala in multe ape. Palariile ciupercilor se pun la scurs si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Piciorusele ciupercilor se toaca marunt, se amesteca cu usturoiul pisat, ulei si patrunjel verde tocat marunt. Se condimenteaza cu...
Ciulama de ciuperci - de post
Se taie ceapa marunt si se pune la calit, cand a devenit aurie adaugam ciupercile curatate si taiate feliute (daca sunt ceva mai mari, le mai taiati in doua). Se lasa pe foc cu un capac acoperite sa fiarba in suc propriu (~ 15 minute). Adaugam faina, putina apa cat sa le acopere si usturoiul...
Chifteluțe de varză
Varza se toacă fideluță și se freacă cu puțină sare. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 15 minute, se încearcă cu o furculiță dacă au fiert, se scurg de apă și se pasează. Morcovul se curăță și se...
Chiftelute de legume
Cartofii se spala de pamant si se pun la fiert cu tot cu coaja in apa rece . Dovlecelul se curata de coaja si se da pe razatoarea mare. Usturoiul si ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoarea mica. Dupa ce s-au fiert cartofii se curata de...
Chiftelute de cartofi cu sos de rosii
Cartofii se spala si se fierb in coaja. Cand s-au racit ori se vor pisa cu o furculita, ori se vor da pe razatoare (cea mare). Se adauga usturoiul pisat, o lingurita de vegeta, piper dupa gust si mararul tocat marunt. Se fac chiflute, se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Intre...
Cartofi cu rozmarin
Cartofii se curata de coaja si se taie bucatele potrivite. (eu un cartof il tai in 12 bucati). Intr-o tava se pun 5 linguri ulei de masline, bucatelele de cartofi, rozmarinul. Cateii de usturoi se curata de coaja si se preseaza un pic cu lama cutitului, sa plesneasca un pic si sa-si lase mai...
Cartofi noi cu marar
Cartofii se curata de coaja si se taie in patru. Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit in uleiul incins. Adaugam cartofii si lasam pe foc pentru 5 minute amestecand usor din cand in cand. Acoperim cartofii cu apa si lasam sa fiarba pentru 20-30 minute. Cand sunt fierti...
Cartofi cu castraveti acri si marar
Pentru inceput se taie rondele castravetii murati si se lasa in apa rece la desarat. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie cubulete, fasii, rondele (cum doriti). Se curata ceapa si se caleste in putin ulei si apa. Se adauga cartofii peste ceapa si se lasa ~ 5 minute amestecand...
Cartofi brutaresti cu ceapa
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in felii cat mai subtiri. Ceapa se curata, se spala si se taie fideluta. Punem uleiul la incins si calim ceapa pana devine aurie. Cartofii se pun intr-o tava unsa cu ulei, adaugam ceapa peste ei (impreuna cu uleiul in care am prajit-o) si...
Bame cu sos de rosii
In caz ca aveti bame proaspete, ele se curata de codite, se spala foarte bine. Se pun intr-un vas cu apa rece peste care se adauga ~ 50 ml otet de vin si apa cat sa le acopere. Se dau in cateva clocote, dupa care se clatesc cu multa apa rece. Dupa aceasta operatiune se pot pune in...
Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Curatam ardeii de cotor si seminte, se spala bine si se lasa la scurs. Ardeii se cresteaza la capat, ca sa patrunda fierberea si prin umplutura. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se pune la calit intr-o cratita cu ulei. Ciupercile se curata, se spala bine, se taie bucatele mici...
Păstrăv la cuptor în folie
Încălzim cuptorul la 220 grade C. Pregătim 2 folii. Eu am preferat de data aceasta hârtie pergament în locul foliei de aluminiu. Stropim cu ulei folia, așezăm un păstrăv pe folie, îl condimentăm cu sare și piper proaspăt măcinat. Punem în interiorul...
Tocană de dovleac
Pregătim legumele. Curățăm, spălăm și tăiam cubulețe toate legumele. Călim ceapa și usturoiul tocate mărunt. Adăugăm ghimbirul curățat de coajă și dat pe răzătoare, praful de curry și scorțișoara măcinată. Amestecăm bine și gătim pentru 1 minut. Adăugăm legumele...
Rață cu varză roșie și sos de piper verde
Spălăm bine copanele de rață, le condimentăm cu sare și piper. Se pun într-o tavă, se adaugă frunzele de dafin, crenguța de rozmarin și apa. Se acoperă și se dă la cuptor pentru 1 oră și jumătate. Scoatem copanele din sos și le punem cu partea cu piele în sus...
Iepure înăbușit în vin roșu
Încingem cuptorul la 180 grade C. Iepurele se spală și se tranșează în 8-10 bucăți. Condimentăm bucățile de iepure cu sare și piper. Topim untul într-o tigaie, când este complet topit adăugăm uleiul. Rumenim toate bucățile de iepure câte 3 minute pe...
Cassoulet
Se pun la înmuiat boabele de fasole în apă rece - de preferat peste noapte. A doua zi dimineața se pun la călit în ulei sau grăsime de rață ceapa, morcovii și jumătate din cantitatea de usturoi - toate tocate mărunt. Călim 2-3 minute, apoi adăugăm baconul...