Curățăm merele de coajă și de căsuța de sâmburi. După ce se curăță fiecare măr se aruncă într-un bol cu apă rece în care am turnat fie zeamă de lămâie, fie sare de lămâie în cazul în care am rămas fără lămâi proaspete. Caramelizăm 200 g zahăr într-o cratiță ce urmează a fi dată la cuptor. După ce s-a topit tot zahărul, încercăm să rotim cratița în așa fel încât să ajungă caramel și pe pereții laterali. După ce s-a mai răcit se aranjează merele unul lângă altul. În interiorul fiecărui măr punem câte o linguriță de dulceață de vișine și o bucățică de ciocolată. Punem untul tăiat cubulețe, peste și printre mere, apoi dăm la cuptor pentru 30 minute.
Între timp separăm albușurile de gălbenușuri. Cernem făina cu cacao. Batem gălbenușurile cu 5 linguri zahăr până obținem o spumă. Adăugăm făina cu cacao și amestecăm ușor cu o lingură până la omogenizare.
Adăugăm albușurile bătute spumă cu un praf de sare.
Compoziția se toarnă peste mere și se dă la cuptor pentru aprox. 30-40 minute sau până se rumenește frumos deasupra.
Se lasă la răcit.
Înainte de a fi scos din cratiță se pune puțin pe foc și se răsucește cratița pentru a vedea dacă se rotește și blatul- astfel nu se va lipi.
Se răstoarnă pe un platou și se lasă un pic la răcit după care se ornează cu frișcă.
Se păstrează la rece până la servire.
Poftă bună!
1
PS: Bucățelele de ciocolată puse în interiorul merelor nu se vor topi în totalitate, să nu vă speriați când găsiți un bulgăraș de ciocolată!