Provine din sud-vestul Franței și dacă îmi aduc aminte prima dată am auzit de acestă rețetă pe la comentatorii de la Turul Franței. Nu-i de mirare, la cât efort depun acei bicicliști, au nevoie de o așa mâncare ce dă foarte multă energie.
O rețetă pe care m-am ferit foarte mult să o fac!
De fiecare dată când o vedeam pe undeva postată și vedeam lista de ingrediente mă lua groaza, la propriu, este atât de infinită......
Există mai multe variante ale acestei rețete, dar toate au la bază o tocăniță de fasole albă cu carne de porc, cârnați de porc și rață.
Eu cred că am ales-o pe cea mai ușoară, dar vă spun că rezultatul este total neașteptat.
Vă provoc să faceți această rețetă și să vă convingeți singuri!!!
Se pun la înmuiat boabele de fasole în apă rece - de preferat peste noapte.
A doua zi dimineața se pun la călit în ulei sau grăsime de rață ceapa, morcovii și jumătate din cantitatea de usturoi - toate tocate mărunt.
Călim 2-3 minute, apoi adăugăm baconul tăiat cubulețe, fasolea și apă cât să depășească fasolea cu 20 cm.
Se lasă la fiert pentru o oră și jumătate - înjumătățim timpul pentru fierberea la oala de presiune.
Călim carnea de porc tăiată cubulețe pentru aprox. 10 minute.
Adăugăm prosciutto și mai gătim 2-3 minute.
Când fasolea a fiert adăugăm carnea de porc călită, usturoiul - jumătatea rămasă - tocată mărunt, cimbru, oregano și frunzele de dafin.
Adăugăm supa de legume, roșiile și gătim 10 minute.
Adăugăm vinul și lăsăm la foc mic pentru aprox. o oră.
Între timp punem picioarele de rață într-un vas termorezistent și dăm la cuptor la temperatură mare - 220 garde C pentru 20 minute.
Cârnații se pun și ei într-o tigaie/grill încins câte 2 minute pe fiecare parte.
Se pun cârnații și picioarele de rață peste fasole (se poate curăța sau nu carnea după picioarele de rață).
Se încinge cuptorul la 180 grade C și se dă cratița la cuptor pentru 1 oră.
Se presară pesmet și se mai dă la cuptor pentru alte 30 minute la 220 grade C.