Portocalele, fructele preferate ale tuturor in sezonul rece, sunt fructe bogate in vitamina C care ne protejeaza organismul de gripe si raceli. Consumul de portocale previne aparitia pietrelor la rinichi, a artritelor si a colesterolului rau.
Portocalele sunt bogate in vitamine, calciu, fibre si o multime de nutrienti. Acestea sunt fructe foarte complexe si foarte sanatoase, motiv pentru care este recomandat sa le consumi cat mai des cu putinta.
Iata cateva dintre beneficiile portocalelor
Cresc imunitatea
Datorita continutului ridicat de vitamina C (cel mai important antioxidant), portocalele sunt foarte apreciate si sanatoase. Consuma zilnic cate o portocala pentru a te proteja impotriva virozelor de sezon. Consumate ca atare sau sub forma de suc, portocalele iti vor intari organismul mai mult decat ai spera.
Previn instalarea colesterolului
Portocalele au in componenta lor un ingredient care ajuta la reducerea considerabila a productiei de colesterol. Consuma zilnic cate o portocala, cu atat mai mult in zilele de sarbatoare, cand masa este bogata cu alimente grase.
Indeparteaza constipatia
Desi este un fruct usor acid, portocala are efect alcalin asupra sistemului digestiv si ajuta la stimularea sucurilor gastrice, impiedicand astfel instalarea constipatiei. Daca stii ca suferi frecvent de aceasta problema, consuma dupa fiecare masa cel putin jumatate de portocala.
Efecte pozitive in Alzheimer, Parkinson, diabet, scleroza multipla
S-a constatat ca citricele aduc beneficii in numeroase afectiuni precum: Alzheimer, Parkinson, artrita, astm, degenerescenta maculara, diabet, scleroza multipla, holera, gingivita, functionarea optima a plamanilor, cataracta, colita ulcerativa si maladia Crohn. De asemenea, ajuta la prevenirea obezitatii. In prezent, cercetatorii studiaza rolul pe care-l pot avea in stimularea si buna functionare a creierului.
Previne aparitia ulcerului si a cancerului stomacal
Potrivit specialistilor, o portocala pe zi tine ulcerul. Un studiu recent publicat in Journal of the American College of Nutrition si efectuat pe un esantion de 6000 de adulti arata ca un pahar cu suc de portocale pe zi previne aparitia ulcerului gastric. De aceea, se recomanda o dieta cu alimente bogate in vitamina C pentru a impiedica dezvoltarea infectiilor cu Helicobacter pylori (bacteria care ne imbolnaveste stomacul).
Are grija de sanatatea sistemului respirator
Consumul alimentelor bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid pe care il gasim in special in portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei rosu si piersici poate sa scada riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Un studiu efectuat in 2003 pe un esantion de 60.000 de adulti care au consumat alimente bogate in acest carotenoid arata ca riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scazut.
Previn aparitia pietrelor de rinichi
Consumul zilnic de suc de portocale protejeaza rinichii de aparitia pietrelor la rinichi si oxalat de calciu. Stoarce zilnic cate doua portocale si bea sucul acestora, de preferat cu paiul (aciditatea sucului de portocale ataca smaltul dintilor, motiv pentru care nu este recomandat sa aiba prea mult acces la suprafata acestora).
Ajuta la mentinerea frumusetii
Vitamina C, cel mai puternic antioxidant, este responsabil de mentinerea frumusetii pielii prin protejarea impotriva radicalilor liberi. Consuma cat mai des portocale daca iti doresti sa ai o piele intinsa, frumoasa, curata si luminoasa .
Sursa: eva.ro, sanatate.acasa.ro