Se mixează bine ouăle cu un praf de sare și cu piper.
Se face o pastă din brânza de vaci bine scursă și măslinele mărunțite. Se mixează bine, după care se condimentează cu sare și piper și se lasă în așteptare, pentru a umple cu ea, omleta.
Se unge tigaia cu unt...
Se ung formele de copt cu unt, se pun pe fundul lor câte 2-3 felii de kaiser în fiecare (eu am pus câte două, pentru că formele nu sunt suficient de înalte, pentru a cuprinde toate ingredientele) și deasupra, câte o felie de cașcaval, întreagă, sau...
Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală bine, se taie mărunt și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă la suprafață, se adună și se aruncă.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei.
Se...
În vasul pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în mijlocul ei, drojdia mărunțită, zahărul și apa caldă, adăugată puțin câte puțin. După ce a fost încorporată întreaga cantitate de făină, se adaugă uleiul de măsline și se...
Pastele se pun la fiert în apă clocotită cu sare.
Între timp se unge cu unt o tavă termorezistentă și se pregătesc celelalte ingredinte. Șunca și cașcavalul se taie feliuțe, iar cele două ouă se mixează cu smântâna și sarea, până la omogenizare....
Se mixează untul cu: zahărul tos fin, ouăle, vanilia și esența de rom, până ce se omogenizează compoziția. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă și făina albă, amestecată cu praful de copt. Se frământă puțin, iar când aluatul devine elastic și nelipicios,...
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă rece cu sare.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală și se curăță ardeiul de semințe,...
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 4 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Mazărea se clătește în câteva ape, după ce a fost scoasă din păstăi și se pune la fiert, până ce dă...
Carnea de porc se curăță de pielițele nedorite, se spală, se scurge de apă și se pune la scăzut/topit, cu 3-4 linguri de ulei. Când carnea s-a albit pe toate fețele, se adaugă un pahar cu apă și se prepară înăbușit, până ce se pătrunde și scade sosul.
Făina...
Cartofii se spală și se pun la fiert, la foc iute, cu apă rece. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente.
Se spală roșiile cherry și se taie în sferturi.
Castravetele se spală, se curăță de coajă și se taie cubulețe.
Se spală ardeiul gras, se curăță de...
Carnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie cubulețe și se prăjește ușor, pe toate fețele, până se albește, după care se adaugă 100 ml de apă și se fierbe înăbușit, până ce scade sosul.
Cartofii se spală și se fierb întregi,...
Se răzuie cașcavalul și se lasă în așteptare, până când va fi adăugat în sos.
Se amestecă 50 ml de smântână cu o lingură de amidon alimentar, se subțiază cu 3-4 linguri de apă, adăugate și încorporate treptat și se lasă în...
Se curăță ficățeii de vițe, se spală și se scurg de apă.
Se curăță cepele, se spală și se taie rondele, după care se călesc ușor, numai cât să se înmoaie puțin, în uleiul de floarea soarelui în care s-a pus la topit untul, tăiat felii.
Se pun...
Carnea de vițel se spală și se pune la fiert, la foc iute, în apă rece. Când se ridică spuma la suprafață, se adună și se aruncă, după care se adaugă în oală, când este cazul, apă fierbinte.
Între timp se curăță și se spală legumele.
Se aleg...
Se pun farfallele la fiert în apă clocotită cu sare și între timp se pregătesc celelalte ingrediente.
Se curăță cepele, se spală, se zvântă și se taie rondele subțiri.
Se spală ardeiul capia, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie rondele subțiri....
Mai întâi se face aluatul fraged, pentru a-i da răgazul să se întărească la frigider, conform rețetei: https://www.bucataras.ro/retete/aluat-fraged-pentru-tarte-dulci-87849.html
În timp ce aluatul fraged stă la frigider, să se întărească, se face...
Se amestecă zahărul tos cu amidonul și vanilia, se adaugă apoi gălbenușurile și compoziția obținută se subțiază cu laptele turnat puțin câte puțin.
Se dă cratița pe foc (mediu), la bain-marie și se amestecă întruna, până ce compoziția se îngroașă....
Făina albă cernută se pune într-un vas pentru frâmântat și se face o adâncitură la mijlocul ei, în care se pun: oul, zahărul, vanilia, sarea și untul rece.
Se frământă mai întâi ingredientele aflate în mijlocul vasului, până...
Se amestecă făina albă cu sarea fină, se pune într-un vas pentru frământat aluat și se face în mijloc o adâncitură în care se pun: oul, zahărul și drojdia mărunțită. Se amestecă ingredientele din mijlocul vasului și se adaugă, puțin câte puțin...
Perele se spală bine, se șterg și se taie de-a lungul în două, după care se curăță de semințe și se crestează pe alocuri, pe partea interioară, pentru a permite mierii de albine să pătrundă în fibra fructului.
Se unge o tavă termorezistentă cu unt și se pun...
Se curăță pieptul de pui, se spală, se scurge de apă și se porționează.
Se prepară un mix din: uleiul de măsline, condimentele Delikat menționate în lista de ingrediente, sare și piper, se omogenizează și se ung bine, pe ambele fețe, bucățile porționate de piept de pui,...
Ceapa se curăță, se spală și se taie foarte fin, după care se călește ușor în ulei, la foc mic, până se înmoaie.
Se adaugă, în tigaie, untul tăiat felii subțiri, ca să se topească mai repede.
Când untul s-a topit, se adaugă usturoiul, tăiat și...
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie rondele (semirondele, dacă sunt mai mari) și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece.
Între timp se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.
Se taie afumătura în felii subțiri, după ce s-a clătit...
Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare, până ce cresc în volum. Se adaugă treptat, zahărul tos și vanilia, mixând permanent compoziția, după care se adaugă pe rând, unul câte unul, gălbenușurile. La urmă...
Mușchiulețul se spală, se scurge de apă și, dacă nu încape în vasul termorezistent, se poate tăia în două bucăți.
Se face un amestec din: cele 4 linguri de ulei de măsline, ierburi, oregano, sare, piper și condimente pentru porc. Când amestecul este omogen,...
Se curăță ciocănelele de pielea groasă de la bază și de tuleie, se spală bine în mai multe ape, după care se pun la fiert, la foc iute, într-o oală cu 4 litri de apă fierbinte. După ce apa începe să fiarbă, se reduce focul de la aragaz și se spumuiește când...
Carnea se spală și se scurge de apă, după care se sărează puțin (un praf de sare) și se pune într-un vas termorezistent, uns cu ulei de măsline (o linguriță).
Cele două pere se spală, se taie în două, longitudinal, se curăță cu o linguriță de semințe și se...
Se face mai întâi blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu praful de sare, până ce cresc în volum, după care se adaugă treptat, mixând întruna, zahărul, vanilia, gălbenușurile și la urmă făina, amestecată cu praful de copt. Se...
Ceapa se curăță, se spală, se taie foarte fin și se călește ușor în ulei de floarea soarelui, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să devină transparentă și dulce. După ce s-a călit, ceapa se pune într-o sită, ca să se scurgă de ulei.
Usturoiul se curăță, se...
Se aleg caise mici, tari, sănătoase și fără defecte. Se spală bine în apă rece și se lasă să se scurgă.
Separat, se pune la fiert, la foc iute, 1 kg de zahăr tos cu 3 litri de apă, într-un vas încăpător. Când zahărul s-a dizolvat complet, se iau cam 20...
Aperitiv rulouri de omleta, cu jambon si cascaval
Se mixează bine ouăle cu un praf de sare și cu piper. Se face o pastă din brânza de vaci bine scursă și măslinele mărunțite. Se mixează bine, după care se condimentează cu sare și piper și se lasă în așteptare, pentru a umple cu ea, omleta. Se unge tigaia cu unt...
Aperitiv Oua ochiuri cu cascaval si kaiser la cuptor
Se ung formele de copt cu unt, se pun pe fundul lor câte 2-3 felii de kaiser în fiecare (eu am pus câte două, pentru că formele nu sunt suficient de înalte, pentru a cuprinde toate ingredientele) și deasupra, câte o felie de cașcaval, întreagă, sau...
Ciorba de legume, cu tăiței
Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală bine, se taie mărunt și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă la suprafață, se adună și se aruncă. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei. Se...
Focaccia cu rozmarin
În vasul pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în mijlocul ei, drojdia mărunțită, zahărul și apa caldă, adăugată puțin câte puțin. După ce a fost încorporată întreaga cantitate de făină, se adaugă uleiul de măsline și se...
Farfalle cu șuncă și cașcaval, la cuptor
Pastele se pun la fiert în apă clocotită cu sare. Între timp se unge cu unt o tavă termorezistentă și se pregătesc celelalte ingredinte. Șunca și cașcavalul se taie feliuțe, iar cele două ouă se mixează cu smântâna și sarea, până la omogenizare....
Desert fursecuri cu serbet
Se mixează untul cu: zahărul tos fin, ouăle, vanilia și esența de rom, până ce se omogenizează compoziția. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă și făina albă, amestecată cu praful de copt. Se frământă puțin, iar când aluatul devine elastic și nelipicios,...
Cartofi in sos de rosii
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă rece cu sare. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic. Se spală și se curăță ardeiul de semințe,...
Bors cu mazare proaspata si ciolan afumat de porc
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 4 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Mazărea se clătește în câteva ape, după ce a fost scoasă din păstăi și se pune la fiert, până ce dă...
Taci si inghite
Carnea de porc se curăță de pielițele nedorite, se spală, se scurge de apă și se pune la scăzut/topit, cu 3-4 linguri de ulei. Când carnea s-a albit pe toate fețele, se adaugă un pahar cu apă și se prepară înăbușit, până ce se pătrunde și scade sosul. Făina...
Salata de cartofi a la grec
Cartofii se spală și se pun la fiert, la foc iute, cu apă rece. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se spală roșiile cherry și se taie în sferturi. Castravetele se spală, se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se spală ardeiul gras, se curăță de...
Cartofi taranesti la cuptor, cu sos de smantana si cascaval
Carnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie cubulețe și se prăjește ușor, pe toate fețele, până se albește, după care se adaugă 100 ml de apă și se fierbe înăbușit, până ce scade sosul. Cartofii se spală și se fierb întregi,...
Sos alb, din smantana si cascaval
Se răzuie cașcavalul și se lasă în așteptare, până când va fi adăugat în sos. Se amestecă 50 ml de smântână cu o lingură de amidon alimentar, se subțiază cu 3-4 linguri de apă, adăugate și încorporate treptat și se lasă în...
Ficatei inabusiti, cu ceapa si rosii
Se curăță ficățeii de vițe, se spală și se scurg de apă. Se curăță cepele, se spală și se taie rondele, după care se călesc ușor, numai cât să se înmoaie puțin, în uleiul de floarea soarelui în care s-a pus la topit untul, tăiat felii. Se pun...
Bors din mugur de vitel, cu cartofi
Carnea de vițel se spală și se pune la fiert, la foc iute, în apă rece. Când se ridică spuma la suprafață, se adună și se aruncă, după care se adaugă în oală, când este cazul, apă fierbinte. Între timp se curăță și se spală legumele. Se aleg...
Salata de farfalle, cu file de macrou in ulei
Se pun farfallele la fiert în apă clocotită cu sare și între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se curăță cepele, se spală, se zvântă și se taie rondele subțiri. Se spală ardeiul capia, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie rondele subțiri....
Desert mini tarte cu crema mousseline si afine
Mai întâi se face aluatul fraged, pentru a-i da răgazul să se întărească la frigider, conform rețetei: https://www.bucataras.ro/retete/aluat-fraged-pentru-tarte-dulci-87849.html În timp ce aluatul fraged stă la frigider, să se întărească, se face...
Crema mousseline, pentru prajituri si torturi
Se amestecă zahărul tos cu amidonul și vanilia, se adaugă apoi gălbenușurile și compoziția obținută se subțiază cu laptele turnat puțin câte puțin. Se dă cratița pe foc (mediu), la bain-marie și se amestecă întruna, până ce compoziția se îngroașă....
Aluat fraged pentru tarte dulci
Făina albă cernută se pune într-un vas pentru frâmântat și se face o adâncitură la mijlocul ei, în care se pun: oul, zahărul, vanilia, sarea și untul rece. Se frământă mai întâi ingredientele aflate în mijlocul vasului, până...
Turtite cu seminte
Se amestecă făina albă cu sarea fină, se pune într-un vas pentru frământat aluat și se face în mijloc o adâncitură în care se pun: oul, zahărul și drojdia mărunțită. Se amestecă ingredientele din mijlocul vasului și se adaugă, puțin câte puțin...
Desert pere cu miere si scortisoara, la cuptor
Perele se spală bine, se șterg și se taie de-a lungul în două, după care se curăță de semințe și se crestează pe alocuri, pe partea interioară, pentru a permite mierii de albine să pătrundă în fibra fructului. Se unge o tavă termorezistentă cu unt și se pun...
Piept de pui la grill, cu legume fierte si sos alb de mustar si smantana
Se curăță pieptul de pui, se spală, se scurge de apă și se porționează. Se prepară un mix din: uleiul de măsline, condimentele Delikat menționate în lista de ingrediente, sare și piper, se omogenizează și se ung bine, pe ambele fețe, bucățile porționate de piept de pui,...
Sos alb, cu mustar si smantana
Ceapa se curăță, se spală și se taie foarte fin, după care se călește ușor în ulei, la foc mic, până se înmoaie. Se adaugă, în tigaie, untul tăiat felii subțiri, ca să se topească mai repede. Când untul s-a topit, se adaugă usturoiul, tăiat și...
Ciorba de cartofi, cu smantana si afumatura
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie rondele (semirondele, dacă sunt mai mari) și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Între timp se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe. Se taie afumătura în felii subțiri, după ce s-a clătit...
Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui
Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare, până ce cresc în volum. Se adaugă treptat, zahărul tos și vanilia, mixând permanent compoziția, după care se adaugă pe rând, unul câte unul, gălbenușurile. La urmă...
Muschiulet de porc cu ierburi aromatice si cartofi cu sos de cascaval si smantana
Mușchiulețul se spală, se scurge de apă și, dacă nu încape în vasul termorezistent, se poate tăia în două bucăți. Se face un amestec din: cele 4 linguri de ulei de măsline, ierburi, oregano, sare, piper și condimente pentru porc. Când amestecul este omogen,...
Supa din ciocanele de pui, cu taitei
Se curăță ciocănelele de pielea groasă de la bază și de tuleie, se spală bine în mai multe ape, după care se pun la fiert, la foc iute, într-o oală cu 4 litri de apă fierbinte. După ce apa începe să fiarbă, se reduce focul de la aragaz și se spumuiește când...
Cotlete de porc, cu pere si rozmarin
Carnea se spală și se scurge de apă, după care se sărează puțin (un praf de sare) și se pune într-un vas termorezistent, uns cu ulei de măsline (o linguriță). Cele două pere se spală, se taie în două, longitudinal, se curăță cu o linguriță de semințe și se...
Desert tort cu crema de lamaie
Se face mai întâi blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu praful de sare, până ce cresc în volum, după care se adaugă treptat, mixând întruna, zahărul, vanilia, gălbenușurile și la urmă făina, amestecată cu praful de copt. Se...
Chiftelute cu susan si condimente naturale Delikat
Ceapa se curăță, se spală, se taie foarte fin și se călește ușor în ulei de floarea soarelui, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să devină transparentă și dulce. După ce s-a călit, ceapa se pune într-o sită, ca să se scurgă de ulei. Usturoiul se curăță, se...
Compot de caise
Se aleg caise mici, tari, sănătoase și fără defecte. Se spală bine în apă rece și se lasă să se scurgă. Separat, se pune la fiert, la foc iute, 1 kg de zahăr tos cu 3 litri de apă, într-un vas încăpător. Când zahărul s-a dizolvat complet, se iau cam 20...