Mă pregăteam să fac o supă, dar când am văzut că mai am 1 litru de borș natural în frigider, m-am hotărât pe loc să fac altceva. Așa că am făcut un borș bun, consistent și acrișor, cu cartofi, dres cu ouă și smântână, așa cum îi place soțului meu.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.
Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală roșiile, se curăță de semințe, se taie cubulețe și se călesc peste ceapă și usturoi.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în oala cu celelalte legume, fierte deja pe jumătate.
Se aleg frunzele de pătrunjel și de leuștean, se spală și se taie mărunt.
Se mixează două ouă întregi cu smântână și se subțiază cu două polonice de ciorbă.
Când cartofii sunt aproape fierți se adugă în oală borșul și după încă două clocote se adaugă și ouăle mixate cu smântână.
Se mai lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote, se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după gust și apoi se ia oala de pe foc și se pune capacul. Peste 10-15 minute, se presară verdeața tăiată mărunt și borșul poate fi servit, cu ardei iuți și cu un adaos de smântână, după dorință.
1
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor la fiert.
2
Nu prăjiți prea tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, la foc mic și în ulei suficient, până ce se înmoaie și devine dulce.
3
Adăugați cartofii în oală, atunci când celelalte legume sunt fierte pe jumătate.
4
Folosiți smântână naturală, pe cât posibil. Cea din comerț are consistența iaurtului și se brânzește la fiert.
5
Subțiați ouăle mixate cu smântână adăugând treptat două polonice de ciorbă fierbinte.
6
Presărați verdeața după ce ați luat oala de pe foc și ciorba/borșul ”s-a odihnit” 10-15 minute.