Bors de cartofi, cu ceafa afumata

de RODIMUR in Ciorbe, 18 Sep 2018 | 3953 vizualizari

 

Dincolo de tema generoasă a concursului, rămâne cartoful, ca ingredient omniprezent în meniurile noastre, atât la amiază, cât și seara (uneori, chiar și dimineața!). Hors concours, am făcut acest borșuleț cu cartofi și ceafă afumată, care a întrunit exigențele soțului (acrișor, consistent și cu afumătură) așa că a fost foarte apreciat. Și încă mai este, pentru că abia ieri l-am făcut...
Pentru a acri, am folosit borș natural, umplut de mine în casă:   https://www.bucataras.ro/retete/cum-se-umple-borsul-83506.html
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș de cartofi, cu ceafă afumată.

 

INGREDIENTE

  • 350 grame de ceafă afumată
  • 6-8 cartofi roz
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 roșie mare
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapă
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit legumele
  • 1,5 litri de borș natural
  • sare
  • piper
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de cartofi, cu ceafa afumata:

Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă deasupra, se adună și se aruncă.

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină dulce.

Se spală roșia, se taie mărunt și se călește peste ceapă.

Ardeiul capia se spală, se curăță de semințe și cotor, se taie julienne și se călește și el peste ceapă și roșie. Se lasă legumele la foc mic, la călit înăbușit, până ce se înmoaie ardeiul capia.

Ceafa afumată se spală, se feliază subțire și se pune la fiert în oală.

Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în oală.

Se adaugă în oală și legumele călite si se mai lasă la fiert încă două-trei clocote, până ce cartofii sunt aproape fierți.

Se alege, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.

Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă borșul, pentru încă două clocote și se condimentează cu sare și piper, după care se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se lasă ”să se odihnească” încă 10-15 minute.

După acest interval de timp, borșul se poate servi, cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.

TIPS-URI

1

Nu căliți tare legumele, ca să nu se ardă și să devină amare, ci înmuiați-le la foc mic, în ulei suficient și înăbușit, ca să se pătrundă și să devină dulci.

2

Nu adăugați borșul decât atunci când cartofii sunt aproape fierți.

3

Condimentați cu sare și piper în ultimele 3-4 minute de fiert.

4

Adăugați pătrunjelul tocat la sfârșit, când ați oprit focul de la aragaz.

5

Înainte de servire, borșul trebuie să stea ”să se odihnească” 10-15 minute.

6

Serviți borșul cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, proaspeți sau murați.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de cartofi, cu ceafa afumata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

RODIMUR 1

21.09.2018, 10:08

Da, Mirela e foarte bun și eu te servesc cu mare plăcere...! Mulțumesc frumos!

cristinutanicolita 1

05.10.2018, 15:06

Tare bun fierbinte!

RODIMUR 1

05.10.2018, 16:00

Chair că a fost tare bună...Mulțumesc frumos, Cristinuța!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

Ciorbă de legume acrită cu zeamă de varză - Rețeta gustoasă și răcoritoare

pe 31.12 la 10:09

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de pui cu taietei de casa