Pentru că am avut de făcut, zilele trecute, o mulțime de chifteluțe marinate, am reținut puțină carne pentru a face un preparat care-mi place mult. Așa că acum sunt mulțumită că am făcut și pentru mine ceva bun, nu numai pentru ceilalți, mai ales că de data aceasta, chifteluțele nu sunt prăjite în ulei, ci sunt coapte în cuptor.
Carnea, curățată de pielițe și de vițe, se spală, se scurge de apă și se toacă fin, după care se face compoziția pentru chifteluțe, adăugându-i: un ou, 2 căței de usturoi tocați fin, 1/2 ceapă galbenă tăiată mărunt, două lingurițe de amestec de ierburi, sare, piper și o linguriță rasă de făină albă.
Se amestecă ingredientele foarte bine, pentru omogenizarea compoziției și se formează, cu mâinile unse cu ulei, chifteluțe care se pun într-o tavă termorezistentă, unsă în prealabil.
Se curăță cartofii, se spală și se taie rondele, sau semirondele, în funcție de mărimea lor, care se intercalează între chifteluțe.
Se acoperă tava cu o folie de aluminiu alimentar și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 20-25 de minute.
Între timp se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt mărarul (pătrunjelul).
Se face sosul din: smântână, sare, piper, un ou, o linguriță de făină albă, iar când ingredientele s-au amestecat bine, se subțiază cu apă, sau cu supă concentrată.
După 20-25 de minute se scoate tava din cuptor, se toarnă sosul peste chifteluțe și cartofi, ca să le acopere. Se dă iarăși tava la cuptor, acoperită cu folia de aluminiu pentru 15-20 de minute, după care aceasta se îndepărtează.
Se mai lasă preparatul încă 20 de minute în cuptor, turnând din când în când din sos, peste cartofi și chifteluțe, ca să nu se usuce.
După acest interval de timp se scoate tava din cuptor, se presară mărar (pătrunjel) și mâncarea se servește caldă, cu o salată ușoară de vară, sau pur și simplu cu roșii.
1
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se terciuiesc.
2
Tocați fin atât ceapa, cât și usturoiul.
3
Acest preparat este foarte bun cu mărar, dar puteți folosi pătrunjel, dacă așa preferați.
4
Nu lăsați preparatul prea mult în cuptor, ca să se rumenească. S-ar putea usca, iar interesul este ca să rămână puțin sos pentru servit, iar mâncarea să fie moale și plăcută și nicidecum uscată și tare.