O idee de mic dejun rapid, consistent și emanând un miros irezistibil de ”viennoiserie”, un termen pe care-l găsim în meniurile restaurantelor din străinătate și care se referă la produsele de patiserie din aluat foietaj...
Cine apreciază produsele de patiserie, e gata oricând să prepare rapid un asemenea mic dejun cald și bun, mai ales că în comerț se găsește aluat foietaj pentru patiserie, de bună calitate.
Timpul de preparare nu include perioada în care aluatul foietaj se decongelează.
Se decongelează din timp aluatul foietaj și, dacă este un pachet mare, de 800 grame, pentru 4 porții se va folosi doar o jumătate de pachet.
Se spală ardeii, se taie inele/rondele cu o grosime de cel puțin 1 cm și se curăță de semințe.
Când aluatul s-a decongelat complet (dar nu s-a înmuiat), se întinde cu grijă, cu sucitorul, pe planșeta înfăinată, în așa fel încât să se poată porționa în patru bucăți.
Pe fiecare bucată de aluat (sub formă de pătrat) se pune în mijloc o felie de cașcaval, apoi o felie de șuncă, un inel de ardei gras în care se va sparge un ou. Se condimentează cu sare și piper și se ornează cu ardei capia.
Se închid pachețelele (eventual așa cum se închid plicurile) se pun pe tava prevăzută cu hârtie de copt, se ung cu un ou bătut spumă și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie.
Când pachețelele au crescut frumos și s-au rumenit, se scot din cuptor și se servesc fierbinți, cu roșii sau cu alte legume de sezon.
1
Nu modelați aluatul înainte să se decongeleze complet, ca să nu se rupă, dar nici nu-l lăsați să se înmoaie. Aluatul trebuie să rămână rece, înainte de modelare.
2
Inelele de ardei gras trebuie să aibă o grosime de cel puțin 1 cm, ca să poată cuprinde tot oul.
3
Ungeți bine pachețelele cu ou bătut spumă, înclusiv pe părțile care se îmbină. Astfel, aluatul se va lipi și nici un ingredient nu se va scurge în afara pachețelului, după topire.
4
Serviți pachețelele fierbinți, cel mai bine cu roșii, dar fără pâine.