”Provocarea GastroArt”
Pentru această nouă etapă a concursului am pregătit o plăcintă foarte gustoasă, din aluat fraged și cartofi cu brânzeturi. Rețeta (franceză) inițială de la care am plecat era cu brânză de vaci, bine scursă, dar eu am preferat să adaug la umplutură cașcaval (care la încălzire se topește și leagă ingredientele) și telemea, care nuanțează gustul și nu mai este nevoie de sare. Alegerea mea în privința umpluturii s-a dovedit perfectă, iar plăcinta a fost foarte gustoasă.
Plăcinta poate fi servită și rece, ca gustare, dar fierbinte, mirosind amețitor, este excelentă, ca atare, sau ca fel principal, cu o salată proaspătă alături.
Din ingredientele de mai jos am făcut o plăcintă într-o tavă cu diametrul de 20 cm.
Mai întâi se face aluatul fraged, din: făină, unt, sare și ouă. Se frământă până ce se încorporează uniform toate ingredientele, iar aluatul este elastic și nelipicios. Se împarte aluatul în două părți egale, se modelează sub formă de bile care se pun în folii alimentare și se aplatizează, pentru a se întări mai repede și pentru a fi mai ușor de întins. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Între timp se pregătește umplutura. Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, cu apă rece și sare. Când sunt fierți, se strecoară de apă și se pasează foare fin, ca pentru pireu.
Se răzuie cașcavalul și separat telemeaua, pe răzătoarea mică. Se adaugă cașcavalul răzuit în cartofii pasați, fiebinți încă și apoi telemeaua răzuită. Se amestecă bine pentru uniformizare.
Când aluatul fraged s-a întărit, se scoate din frigider și pe planșeta înfăinată se întinde prima foaie, care se pune în tava de copt, unsă cu unt în prealabil. Înainte de a pune umplutura, se înțeapă foaia cu o furculiță.
Se pune umplutura în tavă, se nivelează și se acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat. Cu un cuțit ascuțit se modelează foaia de deasupra plăcintei și se unge cu un ou bătut.
Se dă plăcinta la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pănă ce se rumenește frumos.
Se servește fierbinte, cu salată, ca fel principal, sau ca gustare. Este foarte bună și rece, tot ca gustare.
1
Aluatul fraged se prepară cu unt rece, cât mai repede, ca să nu se înmoaie și se dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Poate fi făcut și cu o zi înainte.
2
Înainte de a pune aluatul, înțepați cu furculița foaia de la baza plăcintei.
3
Puneți cașcavalul răzuit peste cartofii fierbinți, proapăt pasați (ca să se topească și să lege umplutura) și apoi adăugați telemeaua răzuită. Amestecați pentru uniformizare.
4
Coaceți plăcinta la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până ce se rumenește frumos.
5
Dacă aveți un cuptor care nu coace uniform, rotiți plăcinta, în timpul coacerii.