Mai intai tapetam tava de la aragaz cu hartie de copt, apoi incalzim glazura si ne jucam un pic cu glazura pe hartia de copt. Lasam sa se raceasca. Albusurile le batem bine cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam bine. Adaugam galbenusurile, omogenizam, apoi faina. Compozitia o turnam...
Mai intai taiem osul in bucati mai mici,spalam bucatele si le punem cu apa la fiert,avand grija sa luam spuma formata.Lasam sa fiearba cca 1 si 1/2 ore.Intre timp pregatim zarzavatul,ceapa taiata marunt,morcovul dat pe razatoarea mica si cartofii taiati bucatele.Dupa ce a fiert cca 45-50 min...
Taiem feliile de paine mai micute,le asezam in tava in care punem si branza fondue si dam tava la cuptor cca 20-25 min.Cand s-a incalzit si painea s-a rumenit,se aseaza pe o tava se iau betele de frigarui si fiecare mananca cum pofteste,cum doreste si mai ales cu ce doreste,neaparat cu...
Branza sfaramata impreuna cu ouale,smantana le omogenizam bine,apoi adaugam grisul.Tapetam o tava cu hartie de copt,intindem prima foaie de placinta o ungem cu ulei,apoi a doua si o ungem si cea de a treia si o ungem,peste ele turnam compozitia de mai sus si deasupra cele trei foi...
Separam albusurile de galbenusuri.Albusurile le batem spuma tare.Galbenusurile cu zaharul le mixam sa se topeasca zaharul,apoi adaugam uleiul ca la maioneza.Apoi incorporam plicul creme ole si la final adaugam albusurile ,amestecand de jos in sus cu miscari incete.
Imbracam tava cu hartie de...
Scoatem pe masa de lucru toate ingredientele,platourile,farfuriile in care urmeaza sa asezam si punem la treaba imaginatia,in asa fel incat sa imbiem invitatii sa savureze cu pofta si placere ce am pregatit......cam asta-i tot......oricum fiecare face cum il taie capul,pe mine m-am taiat...
Tinand cont si de prepararea eclerelor,durata este mai mare.Profiterolul ''asamblat'' dureaza doar 5 min....
Aluat ecler:
Se pune la fiert apa cu sare si margarina ,se amesteca pana se topeste margarina ,cand incepe sa fiarba se adauga faina si se amesteca bine sa nu se formeze...
Foi:
Albusurile batute spuma tare,apoi adaugam zaharul si batem pana se topeste zaharul.Adaugam,amidonul amestecat cu faina si nucile macinate.Aceasta compozitie o imparim in doua si coacem doua foi,intr-o tava 25/35 tapetata cu hartie de copt.Se lasa la cuptor cca 25 min la foc potrivit.Cand...
Cremele le pregatim cum am exemplificat la tortul aniversar..aici reteta http://www.bucataras.ro/retete/tort-aniversar-55400.html.In plus am adaugat unt frecat bine,cat mai spumos,de preferat sa fie unt cu peste 80% grasime.....
Piscoturile le inmuiem in zeama de la compot,le asezam intr-un...
Portionam carnatii,coastele,ceafa,muschiul si pulpa.Le asezam in tava alternand una afumata una cruda si printre ele coastele si carnatul afumat.Adaugam in tava 2 cani de apa si lasam tava la cuptor cca 2 ore la foc domol.Cand sunt gata trebuiesc sa fie rumene dar nu uscate,suculente.Se servesc...
Blat:
Albusurile se bat spuma tare,se adauga zaharul si se mixeaza pana sta ca o bezea.Se incorporeaza galbenusurile,faina si nuca macinata,omogenizandu-se bine.Se tapeteaza o forma de tort cu diametrul de 23 cm si se toarna compozitia in forma.Se da la cuptorul preincalzit,este gata cand...
Pregatim umplutura,carnea tocata amestecata cu ceapa taiata marunt si orezul,potrivim de sare si piper .
Cu acest amestec umplem matele de caltabos si le punem la fiert cu 2-3 cepe si 2-3 morcovi,apa cat sa acopere bine ingredientele.Se lasa la fiert la foc mediu,peste 60 min.Se serveste cu...
Tiramisu reţetă originală
Galbenusurile impreuna cu zaharul si laptele pe baie de abur pana se ingroasa.Se lasa la racit.Cand s-au racit le mai mixam cateva minute cu mixerul.Adaugam mascarponele si amestecam bine.Frisca batuta spuma tare se adauga peste crema de galbenusuri si...
Blat:
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana acesta se topeste.Separat se bat albusurile spuma tare.Peste galbenusuri se adauga faina si nuca macinata si se omogenizeaza compozitia.La final se adauga albusul batut spuma tare,se amesteca de jos in sus cu miscari lente pana se incorporeaza tot...
Ouale cu zaharul si zaharul vanilat se mixeaza bine,se adauga untura,margarina si smantana .Se mixeaza bine pana se omogenizeaza,apoi se adauga nuca si faina.Se lasa 20 min la rece compozitia,se umple un posh si se spriteaza niste fursecuri.Se da tava la cuptorul preincalzit,se lasa pana...
Amestecam ouale cu zaharul,smantana si uleiul,omogenizam.Apoi adaugam faina si subtiem cu laptele cu cacao,daca mai e nevoie sa subtiem,folosim apa de la chiuveta,ca altceva nu mai aveam....Incingem tigaia de clatite,coacem clatitele,apoi le umplem si le servim cu pofta.....
Dupa ce porcul a fost sacrificat,parlit si ciobanit se trece la formarea suncilor.Se inlatura surplusul de grasime,se portioneaza si se aseaza intr-un vas incapator.Se toarna saramura peste sunci si se lasa pana a doua zi.Se scot din saramura,se zvanta si se leaga cate doua pentru a fi agatate in...
Pentru ca am facut mai multa, sa impartim, cu mama, cu surorile, am mai cumparat organe, fata de cele ale porcului sacrificat.
Se pun organele la fiert intr-un tuci mare, se adauga si sare. Din cand in cand se ia spuma formata. Se lasa sa fiarba pana incepe sa cada carnea si soriciul de pe...
Gusa de porc afumata se pune intr-o cratita, se acopera cu zeama de varza, se adauga boabe de piper, de mustar, cimbru, foi de dafin si se pune cratita pe foc, la fiert, cca 2 ore la foc domol. Cand s-a fiert, tavalim bucatile de gusa prin boia iute, se strivesc niste catei de usturoi si se...
Cantitatile sunt variabile,fiecare cat vrea,cat are,cat il lasa inima....
Taiem ingredientele in bucatele potrivite,care sa incapa in borcan de 800 de g.Intr-o tava cu gratar asezam bucatele de afumatura,turnam apa in tava si bagam tava la cuptor ,cca 40-45 min,cu focul moderat.Dupa ce s-au...
Ouale cu zaharul le frecam bine,adaugam zaharul vanilat,ceva fin,smantana,stafidele si omogenizam totul.Separat sfaramam biscuitii nu foarte marunt.Cus-cus-ul il punem in apa la fiert cca 7 min,il scurgem de apa si il lasam 10 min sa se racoreasca.Biscuitii si cus-cus-ul le omogenizam in...
Mai intai punem la fiert organele, intr-un tuci incapator, adaugam sare in apa in care fierb, nu foarte multa. Cand au fiert se lasa sa se raceasca bine, dupa ce au fost scoase din zeama in care au fiert, e recomandat de pe o zi pe alta. Zeama in care au fiert nu se arunca. Se dau organele la...
Dupa ce s-a terminat tot ritualul,injunghiat,parlit,spalat transat,trecem la treaba ,adica eu,ca tare-mi place .Cred ca am fost macelar intr-o alta viata.Stiu foarte bine teoria si la partea cu parlit,spalat,portionat,inca n-am experimentat de una singura ,dar nu-i tarziu....Ca sa nu mai lungesc...
Dupa ce a fost transat si am ajuns la partea pulpelor,acolo unde-i carnea,musai sa alegem bucatele de carne,pe care sa le punem in cratita cu ceva slaninuta,o cana de apa si ceva sare ,apoi la foc domol sa parpalim delicatesea de carnita sau cum se spune ''pomana porcului''.Musai sa nu lipseasca...
Intr-un castron punem faina,in mijloc faramam drojdia,adaugam o lingurita zahar si putin lapte caldut,amestecam un pic si lasam sa creasca cca 10 min.Cand a crescut maiaua adaugam restul de lapte,un pic de sare si incepem sa framantam,adaugand si 50 ml ulei.Framantam cca 15 min si apoi lasam sa...
Taiem ceafa de porc in bucati mai mici o saram si piperam si o punem in tigaia dry cooker-ca daca tot am sa o si folosesc-.Ceapa o taiem marunt,o punem peste carne,adaugam si rosiile,cana de apa,punem tigaia pe foc,acoperim cu capac si lasam sa-si fac treaba.Servim cu un piure de cartofi si o...
Mai intai cernem faina intr-un castron incapator,sa avem loc de framantat.Intr-un castronel punem drojdia pe care o sfaramam,o lingurita de zahar,o lingura de faina si 2 linguri de lapte caldut si lasam la crescut 15 min.Dupa ce a crescut maiaua o punem in mijlocul castronului cu faina.Separat...
Macroul se dezgheata ,se curata ,se spala si se lasa la scurs intr-o sita.Apoi se sareaza si pipereaza,se unge o tava cu ulei ,se aseaza bucatile de macrou,in fiecare macrou se pune o felie de lamaie.
Deasupra lor turnam putin ulei si o cana de apa si dam tava la cuptor aproximativ 40 min la...
Se aleg foile de varza ,se taie in functie de cat de mari vrem sa fie sarmalele.Restul de varza se toaca marunt ,se amesteca cu 2 cepe taiate marunt ,apoi adaugam bulionul si pasta de bulion.Jumatate din cantitate o asezam pe fundul cratitei in care urmeaza sa fie asezate sarmalele.
Umplutura:...
Lasam la dezghetat aluat,la temperatura camerei,cand s-a dezghetat infainam blatul de lucru intndem foaia decupam niste forme,de care vrem noi,apoi le umplem cu merele calite si amestecate cu stafide.In tava cu hartie de copt asezam placintele, le intepam cu o tepusa din loc in loc si le dam la...
Rulada cu ceva fin cremos si gem de caise
Mai intai tapetam tava de la aragaz cu hartie de copt, apoi incalzim glazura si ne jucam un pic cu glazura pe hartia de copt. Lasam sa se raceasca. Albusurile le batem bine cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam bine. Adaugam galbenusurile, omogenizam, apoi faina. Compozitia o turnam...
Ciorba de cartofi cu os afumat
Mai intai taiem osul in bucati mai mici,spalam bucatele si le punem cu apa la fiert,avand grija sa luam spuma formata.Lasam sa fiearba cca 1 si 1/2 ore.Intre timp pregatim zarzavatul,ceapa taiata marunt,morcovul dat pe razatoarea mica si cartofii taiati bucatele.Dupa ce a fiert cca 45-50 min...
Fondue
Taiem feliile de paine mai micute,le asezam in tava in care punem si branza fondue si dam tava la cuptor cca 20-25 min.Cand s-a incalzit si painea s-a rumenit,se aseaza pe o tava se iau betele de frigarui si fiecare mananca cum pofteste,cum doreste si mai ales cu ce doreste,neaparat cu...
Placinta cu branza de oaie si smantana
Branza sfaramata impreuna cu ouale,smantana le omogenizam bine,apoi adaugam grisul.Tapetam o tava cu hartie de copt,intindem prima foaie de placinta o ungem cu ulei,apoi a doua si o ungem si cea de a treia si o ungem,peste ele turnam compozitia de mai sus si deasupra cele trei foi...
Prajitura cu piscoturi si visine
Separam albusurile de galbenusuri.Albusurile le batem spuma tare.Galbenusurile cu zaharul le mixam sa se topeasca zaharul,apoi adaugam uleiul ca la maioneza.Apoi incorporam plicul creme ole si la final adaugam albusurile ,amestecand de jos in sus cu miscari incete. Imbracam tava cu hartie de...
Gustari,aperitive......
Scoatem pe masa de lucru toate ingredientele,platourile,farfuriile in care urmeaza sa asezam si punem la treaba imaginatia,in asa fel incat sa imbiem invitatii sa savureze cu pofta si placere ce am pregatit......cam asta-i tot......oricum fiecare face cum il taie capul,pe mine m-am taiat...
Profiterol
Tinand cont si de prepararea eclerelor,durata este mai mare.Profiterolul ''asamblat'' dureaza doar 5 min.... Aluat ecler: Se pune la fiert apa cu sare si margarina ,se amesteca pana se topeste margarina ,cand incepe sa fiarba se adauga faina si se amesteca bine sa nu se formeze...
Prajitura cu banane si mascarpone
Foi: Albusurile batute spuma tare,apoi adaugam zaharul si batem pana se topeste zaharul.Adaugam,amidonul amestecat cu faina si nucile macinate.Aceasta compozitie o imparim in doua si coacem doua foi,intr-o tava 25/35 tapetata cu hartie de copt.Se lasa la cuptor cca 25 min la foc potrivit.Cand...
Prajitura ''ramasita''
Cremele le pregatim cum am exemplificat la tortul aniversar..aici reteta http://www.bucataras.ro/retete/tort-aniversar-55400.html.In plus am adaugat unt frecat bine,cat mai spumos,de preferat sa fie unt cu peste 80% grasime..... Piscoturile le inmuiem in zeama de la compot,le asezam intr-un...
Friptura din ''porcarii'' afumate si proaspete
Portionam carnatii,coastele,ceafa,muschiul si pulpa.Le asezam in tava alternand una afumata una cruda si printre ele coastele si carnatul afumat.Adaugam in tava 2 cani de apa si lasam tava la cuptor cca 2 ore la foc domol.Cand sunt gata trebuiesc sa fie rumene dar nu uscate,suculente.Se servesc...
Tort aniversar
Blat: Albusurile se bat spuma tare,se adauga zaharul si se mixeaza pana sta ca o bezea.Se incorporeaza galbenusurile,faina si nuca macinata,omogenizandu-se bine.Se tapeteaza o forma de tort cu diametrul de 23 cm si se toarna compozitia in forma.Se da la cuptorul preincalzit,este gata cand...
Caltabos
Pregatim umplutura,carnea tocata amestecata cu ceapa taiata marunt si orezul,potrivim de sare si piper . Cu acest amestec umplem matele de caltabos si le punem la fiert cu 2-3 cepe si 2-3 morcovi,apa cat sa acopere bine ingredientele.Se lasa la fiert la foc mediu,peste 60 min.Se serveste cu...
Tiramisu reteta cu zmeura
Tiramisu reţetă originală Galbenusurile impreuna cu zaharul si laptele pe baie de abur pana se ingroasa.Se lasa la racit.Cand s-au racit le mai mixam cateva minute cu mixerul.Adaugam mascarponele si amestecam bine.Frisca batuta spuma tare se adauga peste crema de galbenusuri si...
Tort cu crema de unt
Blat: Galbenusurile se freaca cu zaharul pana acesta se topeste.Separat se bat albusurile spuma tare.Peste galbenusuri se adauga faina si nuca macinata si se omogenizeaza compozitia.La final se adauga albusul batut spuma tare,se amesteca de jos in sus cu miscari lente pana se incorporeaza tot...
Fursecuri cu nuca
Ouale cu zaharul si zaharul vanilat se mixeaza bine,se adauga untura,margarina si smantana .Se mixeaza bine pana se omogenizeaza,apoi se adauga nuca si faina.Se lasa 20 min la rece compozitia,se umple un posh si se spriteaza niste fursecuri.Se da tava la cuptorul preincalzit,se lasa pana...
Clatite cu cacao
Amestecam ouale cu zaharul,smantana si uleiul,omogenizam.Apoi adaugam faina si subtiem cu laptele cu cacao,daca mai e nevoie sa subtiem,folosim apa de la chiuveta,ca altceva nu mai aveam....Incingem tigaia de clatite,coacem clatitele,apoi le umplem si le servim cu pofta.....
Sunca afumata
Dupa ce porcul a fost sacrificat,parlit si ciobanit se trece la formarea suncilor.Se inlatura surplusul de grasime,se portioneaza si se aseaza intr-un vas incapator.Se toarna saramura peste sunci si se lasa pana a doua zi.Se scot din saramura,se zvanta si se leaga cate doua pentru a fi agatate in...
Toba de casa
Pentru ca am facut mai multa, sa impartim, cu mama, cu surorile, am mai cumparat organe, fata de cele ale porcului sacrificat. Se pun organele la fiert intr-un tuci mare, se adauga si sare. Din cand in cand se ia spuma formata. Se lasa sa fiarba pana incepe sa cada carnea si soriciul de pe...
Sunca cu boia
Gusa de porc afumata se pune intr-o cratita, se acopera cu zeama de varza, se adauga boabe de piper, de mustar, cimbru, foi de dafin si se pune cratita pe foc, la fiert, cca 2 ore la foc domol. Cand s-a fiert, tavalim bucatile de gusa prin boia iute, se strivesc niste catei de usturoi si se...
Afumatura la untura
Cantitatile sunt variabile,fiecare cat vrea,cat are,cat il lasa inima.... Taiem ingredientele in bucatele potrivite,care sa incapa in borcan de 800 de g.Intr-o tava cu gratar asezam bucatele de afumatura,turnam apa in tava si bagam tava la cuptor ,cca 40-45 min,cu focul moderat.Dupa ce s-au...
Budinca cu ceva fin pufos si cus-cus
Ouale cu zaharul le frecam bine,adaugam zaharul vanilat,ceva fin,smantana,stafidele si omogenizam totul.Separat sfaramam biscuitii nu foarte marunt.Cus-cus-ul il punem in apa la fiert cca 7 min,il scurgem de apa si il lasam 10 min sa se racoreasca.Biscuitii si cus-cus-ul le omogenizam in...
Lebar
Mai intai punem la fiert organele, intr-un tuci incapator, adaugam sare in apa in care fierb, nu foarte multa. Cand au fiert se lasa sa se raceasca bine, dupa ce au fost scoase din zeama in care au fiert, e recomandat de pe o zi pe alta. Zeama in care au fiert nu se arunca. Se dau organele la...
Jumari de porc
Dupa ce s-a terminat tot ritualul,injunghiat,parlit,spalat transat,trecem la treaba ,adica eu,ca tare-mi place .Cred ca am fost macelar intr-o alta viata.Stiu foarte bine teoria si la partea cu parlit,spalat,portionat,inca n-am experimentat de una singura ,dar nu-i tarziu....Ca sa nu mai lungesc...
Pomana porcului
Dupa ce a fost transat si am ajuns la partea pulpelor,acolo unde-i carnea,musai sa alegem bucatele de carne,pe care sa le punem in cratita cu ceva slaninuta,o cana de apa si ceva sare ,apoi la foc domol sa parpalim delicatesea de carnita sau cum se spune ''pomana porcului''.Musai sa nu lipseasca...
Pizza cu afumatura
Intr-un castron punem faina,in mijloc faramam drojdia,adaugam o lingurita zahar si putin lapte caldut,amestecam un pic si lasam sa creasca cca 10 min.Cand a crescut maiaua adaugam restul de lapte,un pic de sare si incepem sa framantam,adaugand si 50 ml ulei.Framantam cca 15 min si apoi lasam sa...
Ceafa de porc cu sos de rosii si ceapa,la dry cooker
Taiem ceafa de porc in bucati mai mici o saram si piperam si o punem in tigaia dry cooker-ca daca tot am sa o si folosesc-.Ceapa o taiem marunt,o punem peste carne,adaugam si rosiile,cana de apa,punem tigaia pe foc,acoperim cu capac si lasam sa-si fac treaba.Servim cu un piure de cartofi si o...
Cozonac floare cu mac si rahat
Mai intai cernem faina intr-un castron incapator,sa avem loc de framantat.Intr-un castronel punem drojdia pe care o sfaramam,o lingurita de zahar,o lingura de faina si 2 linguri de lapte caldut si lasam la crescut 15 min.Dupa ce a crescut maiaua o punem in mijlocul castronului cu faina.Separat...
Macrou cu lamaie si legume
Macroul se dezgheata ,se curata ,se spala si se lasa la scurs intr-o sita.Apoi se sareaza si pipereaza,se unge o tava cu ulei ,se aseaza bucatile de macrou,in fiecare macrou se pune o felie de lamaie. Deasupra lor turnam putin ulei si o cana de apa si dam tava la cuptor aproximativ 40 min la...
Sarmale de post
Se aleg foile de varza ,se taie in functie de cat de mari vrem sa fie sarmalele.Restul de varza se toaca marunt ,se amesteca cu 2 cepe taiate marunt ,apoi adaugam bulionul si pasta de bulion.Jumatate din cantitate o asezam pe fundul cratitei in care urmeaza sa fie asezate sarmalele. Umplutura:...
Placintele cu mere si stafide
Lasam la dezghetat aluat,la temperatura camerei,cand s-a dezghetat infainam blatul de lucru intndem foaia decupam niste forme,de care vrem noi,apoi le umplem cu merele calite si amestecate cu stafide.In tava cu hartie de copt asezam placintele, le intepam cu o tepusa din loc in loc si le dam la...