Am tot prezentat diverse feluri de zacusca, dar reteta clasica nu am prezentat-o, asa ca i-a venit si ei randul. Este o reteta veche din carnetelul mamei soacre pe care o prepar an de an, pentru ca este cea mai simpla si poate cea mai buna. De data aceasta am preparat-o la slow cooker Crock-Pot, un aparat minune care mie imi place tare mult. Sa va spun si de ce imi place: - este un aparat electric cu un consum de energie foarte scazut; - mancarurile se prepara lent, astfel incat se pastreaza atat aromele cat si culorile ingredientelor; - pot prepara la el orice, de la supe/ciorbe, fripturi, diverse mancaruri, chiar si prajituri; - este usor de manevrat, avand doua moduri de preparare: LOW si HIGH; - are un vas ceramic, usor de curatat si care se poate folosi si in cuptor, sau pe aragaz; - are un design tare frumos, asa mult imi place cum arata printre celelalte elctrocasnice! Si cred ca ar mai fi de enumerat, dar nu imi mai vin mie acum in minte calitatile, ca defecte nu i-am gasit.
Vinetele si ardeii se coc, se curata si se scurg foarte bine de lichid.
In retetele mai noi se pastreaza si lichidul, punandu-se mai putin ulei, dar la reteta clasica, totul se fierbe in ulei, fara a mai adauga lichidul.
Curatam ceapa si o trecem prin robot, sau o toacam solzisori.
Eu am trecut-o prin robot.
Adaugam in vasul aparatului Crock-Pot, uleiul si ceapa, il acoperim cu capacul din dotare, conectam slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4,7 l la sursa de curent si setam programul HIGH pentru 30 de minute.
Neaparat ceapa trebuie usor preparata inainte, nu definitiv, dar sa se patrunda putin.
Trecem vinetele si ardeiul prin robot, dar avem grija sa lasam ardeiul mai maricel, nu il tocam pana devine pasta.
Dupa scurgerea celor 30 de minute, adaugam in vas, vinetele si ardeiul, precum si putina sare.
Amestecam bine ingredientele cu o paleta de lemn sau de silicon, acoperim din nou vasul si setam programul HIGH pentru 4 ore.
In tot acest timp, nu vom ridica capacul, decat cu 30 minute inainte de expirare, cand verificam daca zacusca este preparata si adaugam atunci pasta de rosii si condimentele.
Amestecam din nou in vas pana se omogenizeaza ingredientele, apoi acoperim vasul si asteptam cuminti expirarea timpului.
Cand expira timpul, gustam zacusca si o mai potrivim de sare, condimente si zahar, apoi dupa caz, mai prelungim timpul de preparare cu 30 de minute(eu am prelungit).
Spalam bine borcanele si le sterilizam in cuptorul preincalzit.
Umplem imediat borcanele sterilizate, infiletam capacele si le mai dam la cuptor cu flacara aprinsa, pentru 5-6 minute, apoi stingem focul si lasam borcanele sa se raceasca lent, in cuptor, pana a doua zi.
A doua zi, le etichetam frumos si le trecem in camara.
Foarte buna zacusca, foarte bun si util SLOW COOKER CROCK-POT-ul!
1
Legumele sunt cantarite dupa coacere si scurse de lichid.
2
Zaharul este optional, in functie de gustul fiecaruia.
3
Vasul Crock-Pot-ului nu trebuie umplut pana la maxim, cam 3/4 sau putin mai mult.