Cand eram mici, mama ne facea mereu zacusca, tocana de legume, pentru ca ne placea foarte mult si mie si fratelui meu. Am crescut, nu prea ne-am mai dat in vand dupa aceste preparate si am inceput sa le pregatim in cantitati cat mai mici, insa zacusca de vinete nu am mai facut deloc.
Zilele astea vorbeam de zacusca cu bureti si ce ar mai trebuie sa punem in camara si sotul spune: dar o zacusca de vinete nu faci? Hmmm, in prima faza parca nu as fi vrut, dar am zis ca nu strica sa pregatesc o portie mica, ca sa ii fac si lui placerea. Si uite asa am ajuns sa o prepar si pe asta. Si fiind si rudele prin zona, le-am dat si lor la degustare si cica a iesit o zacusca minunata. Am fost atenta la cantitatea de ulei, pentru ca eu nu suport produsele uleioase.
Daca va place reteta, poate o incercati si voi!
Coaceti vinetele pe toate partile, le curatati de coaja cat sunt calde si le puneti pe o sita la scurs.
Gogosarii si ardeii ii coaceti, ii puneti intr-o oala, ii presarati cu sare si ii acoperiti.
Ii lasati sa se racoreasca, atat cat sa ii suportati la degete, ii decojiti.
Ii curatati de cotor si toate semintele, pastrati si zeama lasata de ei.
Intr-o oala puneti apa la fiert, cand da in clocot, puneti ceapa curatata si spalata, o lasati sa fiarba 3-4 minute.
Cand este gata, o scurgeti de apa si o lasati sa se racoreasca.
Rosiile le opariti putin in apa fierbinte, apoi le decojiti de pielita.
Dati prin robot ceapa, rosiile, ardeii cu gogosarii si vinetele, rand pe rand si le punetti in boluri separate sa le aveti pregatite.
Intr-o oala de tuci incingeti uleiul, adaugati ceapa si o innabusiti 10-15 minute la foc potrivit, amestecand din cand in cand in ea.
Adaugati ardeii maruntiti cu tot cu zeama.
Lasati sa fiarba pana scade binisor zeama, apoi puneti rosiile maruntite.
Lasati iar sa fiarba cam 20-30 de minute, amestecati din cand in cand.
Adaugati vinetele, amestecati.
Cand incepe zacusca sa se ingroase si uleiul sa se aleaga deasupra, presarati sare dupa gust, boabe de piper, foile de dafin rupte bucatele si pasta de tomate.
Mai lasati cam 5 minute sa fiarba, amestecati mai des in ea, apoi trageti oala de pe aragaz.
Zacusca o lasati sa se racoreasca pana este calduta.
O puneti in borcane, dar nu umpleti de tot borcanele.
Le infiletati bine capacele, le inveliti in hartie si le puneti intr-o cratita.
Turnati apa rece pana ajunge cam pe 3/4 la nivelul borcanelor, deasupra asezati un prosop si le puneti la sterilizat pe aragaz.
Din momentul in care incepe sa fiarba apa din cratita, le lasati 35 de minute pe foc.
Dupa acest timp, inchideti focul, scoateti borcanele din cratita si le invliti intr-o patura pana a doua zi.
Cand s-au racorit, le etichetati si le tineti la loc racoros.
Din aceasta cantitate au iesit 12 borcane de 370 ml.
Sa aveti pofta!