Reteta este facuta dupa aceasta http://www.bucataras.ro/retete/zacusca-de-vinete-2-50744.html
Vinetele se coc pe gratar, se curata de coaja cat inca sunt calde si se pun intr-o strecuratoare mare pentru a se scurge de zeama.
Ardeii kapia si gogosarii se coc tot pe gratar,se scot intr-o oala mare, se presara sare si se acopera cu un capac pana cand se fac toti pe gratar,se curata de coaja si se seminte,zeama ramasa se strecoara si se pune in zacusca cand se prepara.
Ceapa se curata de coaja, se da prin robotul de bucatarie, se pune intr-o oala impreuna cu 1 l de ulei, se acopera cu capac si se lasa sa fiarba 1/5-2 ore,se amesteca des pentru a nu se lipii.
Se dau pe rand prin masina de tocat vinetele scurse de zeama,ardeii si gogosarii si se pun intr-o oala mare, impreuna cu ceapa fiarta.
Se pune sarea, piperul, foile de dafin, conservantul si pasta de rosii si se amesteca toata compozitia foarte bine.
Se pune la foc mic pentru circa 2 ore, se amesteca des pentru a nu se arde zacusca.
Borcanele se spala intre timp si se lasa sa se usuce bine.
Cand zacusca este gata,se pune in borcanele curate punand o lama de cutit sub fiecare borcan.
Se incalzeste uleiul si se pune deasupra la fiecare borcan si se inchid bine cu capace curate.
In oala in care a fost facuta zacusca se pun borcanele umplute,impachetate cu hartie, se toarna apa calda in oala si se pune la foc pana da un clocot pentru a se steriliza, se lasa in oala pana a doua zi.
1
se conserva in beci sau la rece