Daca n-ati facut inca zacusca de ghebe, zic ca nu-i vreme de pierdut. ;)
1. Ghebele fierte le clatim cu apa rece (5-6 ori), le punem la scurs apoi le dam prin masina de tocat, prin sita cu gauri mari.
2. Dam ceapa si morcovii prin robot separat.
3. Gogosarii ii tocam marunt cu ajutorul robotului de bucatarie.
4. Intr-o oala groasa punem uleiul la incins si dam drumul cepei cu o lingurita de sare, piper si foile de dafin. Cand devine translucida punem si morcovul tocat. Dupa 10 min adaugam gogosarii tocati, iar dupa inca 20 minute adaugam ghebele si pasta de tomate in oala. Lasam la foc potrivit pana cand la suprafata se ridica uleiul, avand grija sa invartim cu o lingura la fiecare 10 minute in compozitie.
5. Punem zacusca fierbinte in borcanele sterilizate. Punem borcanele pe capac (cu fundul in sus) si le acoperim cu o patura pana cand se racesc apoi le putem depozita. ;)
Nota!
Ingredientele sunt cantarite dupa ce au fost spalate si curatate.
Din cantitatile date au iesit 24 de borcane de 370g.
1
Folositi sare pentru muraturi si sarati pe masura ce adaugati un nou ingredient.
2
Ghebele proaspete se curata mult mai usor daca le lasati de seara pana dimineata intr-un vas in care puneti apa rece si sare.