Nu pot sa va spun decat ESTE O BUNATATE ! Sa nu va speriati ca are in compozitie 1l. ulei (ca mine), ca nu este grasa.
Spala si curata morcovul.
Spala si scoate cotoarele si semintele la ardei.
Da ardeiul si morcovul prin robot sa fie maruntit bine.
Ardeiul+morcovul+200 ml. apa+ 1/2l. ulei se pun la fiert intr-un vas incapator pana se inmoaie bine.
Ceapa curatata,spalata si taiata julien se pune in apa sa se inabuse.
Cand ceapa este translucida se scurge apa si se lasa la racit.
Capa rece se parunteste in blender,apoi se transfera peste ardei si morcov lasand sa fiarba la foc mic 40-45 minute.
Peste aceste ingrediente se adauga jumatate din cantitatea de vinete maruntite cu un satar de lemn pentru vinete. Mi-a fost de folos un satar pe care ni l-a facut cadou Bicatarasul la o italnire la Paltinis.
Cealalta jumatate din cantitarea de vinete o punem in blender cu 500 ml. ulei.
Cand vinetele au devenit ca o pasta albicioasa de adauga in cratita de zacusca + foaia de dafin.
Apoi ne inarmam cu rabdare vreo ora si jumatate -doua cat fierbe zacusca la foc mic.
Saram si piperam dupa gust.
Zacusca are un gust dulceag.
Cand este bine scazuta o punem in borcane fierbinte .
Borcanelecu gura in jos si acoperite cu o paturica sa stea pana se racesc.
1
Se poate folosi ardei kapia sau gogosar, dar si din fiecare cate 1 kg.
2
Morcovul se poate pe razatoarea mica daca n-ai robot.