Deși e prima dată când pregătesc această rețetă acasă la mine, am pregătit de foarte multe ori, zacuscă, în copilărie (alături de mama și sora mea). Îmi amintesc că întâi coceam legumele, le curățam de coajă și abia apoi le tocam și le puneam la fiert. Inițial am vrut să le coc, dar fetița mea cea mică a răcit și a făcut febră toată ziua și cu o noapte înainte, astfel încât a trebuit să stau mai mult cu ea.
Zacusca a ieșit la fel de bună, dar a fiert ceva mai mult.
Pentru această rețetă m-am inspirat de la Rocsi și îi mulțumesc! :*
Condimentezi cu sare după gust (eu am pus 4 linguri mari), boabe de piper și câteva foi de dafin.
Când a scăzut destul de bine (cam jumătate) și uleiul se alege la suprafață înseamnă că e gata zacusca.
Pui zacusca în borcane spălate și uscate în cuptor. Înfiletezi capacele la borcane. Borcanele le pui într-un vas larg și înalt pe fundul căruia ai pus un prosop. Torni apă în vas cât să ajungă până aproape de capace. Sterilizezi borcanele timp de 25-30 de minute din momentul în care apa a început să clocotească. Stingi focul, pui borcanele într-o pătură și le lași învelite până când se răcesc.
1
ideal ar fi să folosiți o oală mare de tuci. Eu nu am avut, astfel încât am folosit o oală mare de inox și am amestecat mereu, iar când a scăzut compoziția am transferat-o într-o oală cu interior ceramic de care nu se prindea compoziția.