Imi place atat de mult zacusca incat nu concep sa trec peste perioada legumelor si sa nu fac cateva borcanele pentru camara si mai ales pentru consum, pe moment.:)
Prefer gatitul in ceaunul de tuci pentru ca se face foarte bine, pentru ca acesta distribuie caldura uniform,nu lipeste preparatul si da o alta aroma mancarii.:)
Spalam legumele.
Ardeii kapia si cei iuti,vinetele si rosiile se coc bine pe o tabla speciala pentru copt,asezata pe flacara mica a aragazului .Se intorc pe toate partile sa se coaca uniform.
Ardeii copti ,rosiile si vinetele se introduc fierbinti intr-o punga, pe care o inchidem bine ca sa se produca abur in interior; se vor decoji foarte usor (lasam punga inchisa cam 20 de minute).
Daca le veti curata sub jet de apa, le deteriorati aroma de copt.
Vinetele dupa ce s-au curatat, se lasa la scurs intr-o sita si apoi se toaca.
Rosiile curatate si tocate le scurgem si pe ele in sita.
Ardeii se curata de cotoare ,coji,seminte si se toaca in cubulete .
Tocam si ceapa .
Incingem uleiul intr-un ceaun de tuci incapator si adaugam ceapa pe care o calim pana se inmoaie ,turnam rosiile taiate si scurse;amestecam bine si le calim .
Continuam cu ardeii care se calesc si ei foarte bine.
Potrivim de sare,piper si boia de ardei dulce.
La final punem vinetele si frunzele de telina tocate. Mai lasam sa fiarba pana in momentul in care zacusca prinde o consistenta cremoasa .
Daca nu va place picanta,eliminati ardeiul iute !
Optional ,puteti adauga ciuperci feliate .
Daca o pastrati pentru iarna ,turnati zacusca in borcane curate,inchise ermetic si le sterilizati !
Va spun ca este exceptional de buna !
Gustul ...fara cuvinte ;as vrea sa va ung o feliuta de paine cu zacusca asta si sa o gustati!:)
Pofta buna !