Vita marengo este o adaptare a retetei celebre " pui marengo" facuta de bucatarul Dunan lui Napoleon Bonaparte , care fost invingator la Marengo in 1800. In Franta este celebra de sute de ani, face parte din bucataria simpla si buna, reteta de baza este facuta cu vitel dar se face cu diverse parti de la vita, tehnica fiind aceea de mijotare( fierbe inceata) timp de mai multe ore, in fond de vita si vin alb, iar la sfarsit se adauga ciuperci sotate. Gustul este divin, reteta simpla si se poate face cu orice fel de carne care suporta fierberea indelungata. Eu am ales sa va prezint reteta cu un muschi de vita mai putin cunoscut si lucrat este vorba despre obraz de vita / beef cheecks care se comanda expres la macelar si este folosit numai de cunoscatori.
Mancarea la cuptor este preferata mea, timpul de preparare este adesea foarte mare dar timpul efectiv de pregatire este scurt intre 5 si 15 minute, apoi faci treaba linistita si din cuptor ies aroma imbietoare semn ca se pregateste ceva bun. Este o mancare pentru trup si suflet, nu stiu pe cineva care sa nu iubeasca o mancare buna scoasa din cuptor .....
Preparatul de astazi trebuie sa stea in cuptor 3 ore, dar iese o minunatie de mancare, poate printre cele mai bune care va fost dat sa gustati vreodata ....O sa va dau cateva secrete despre prepararea la cuptor. Aproape orice mancare la cuptor trebuie demarata prima data pe foc, carnea trebuie colorata si rumenita putin, daca faceti un ragout sau o mancare mijotata este mai bine sa porniti fierberea pe fos ci sa o continuati in cuptorul incins asa economisiti aproape o ora si respectati timpii de fierbere care se contorizeaza de cand a inceput fierberea si nu de cand am bagat carnea incuptor.
Prepararea in sine este xtrem de simpla : carnea de vita ( eu am folosit obraz de vita) care poate fi orice musci care fierbe greu, chiar cu tendoane si fibre lungi este perfect pentru cuptor, se taie cuburi de marime potrivita ca sa fiarba uniform si sa fie usor de taiat. Ceapa si morcovul se spala se curata si se taie bucati mari nu trebuie pierdut timp sa faceti bucati mici daca sta 3 ore la cuptor. Intr-o tigaie mare neaderenta se pune putin ulei ( aprox 2 linguri la cantitatea asta ) si se rumeneste bine carnea, cu colorare frumoasa pe toate partile. Se adauga apoi morcovul si ceapa si se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat, se lasa sa ce coloreze putin si sa devina translucida. Se adauga apoi o lingura de faina si se amesteca bine, faina are rostul sa lege sosul si sa fie acolo de la inceput ca sa fierba indelung. Se pune concentratul de rosii, se adauga vinul alb ca sa deglaseze tot vasul se lasa sa coloteasca pret de cateva minute ca sa elimine alcoolul din el si abia apoi se adauga fondul de vita clocotind. Se adauga buchetul garni ( legatura de patrunjel, cimbru si dafin care este nelipsita de la orice mancare la cuptor pe baza de carne ) si se transera totul intr-un vas care va merge la cuptor pentru 3 ore.
Se pune in cuptor ( la mijlocul acestuia ) la 210 grade la inceput si deindata ce fierberea reincepe si in cuptor se scade la 180 de grade, vasul se tine acoperit pentru ca sosul sa scada foarte incet, se incepe cu o cantitate mare de lichid ca la final sa avem o treime de sos bine inchegat si aromat. In timpul celor 3 ore se amesteca la interval de 30-40 minute, la final daca sosul nu a scazut chiar cat am fi vrut se lasa vasul fara capac.
Dupa aproximativ 3 ore aveti o mancare de vita de vis, carnea este suculenta si frageda incat se topeste in gura , sosul este divin.....se filtreaza sosul si se aleg bucatile de carne si cateva rondele de morcov si se adauga ciupercile sotate in unt clarificat . Se serveste cu orice fel de garnitura eu am optat pentru un piure de cartofi cu mustar ancien ( cu boabe de mustar in el ) si cu putin patrunjel tocat ca sa intregeasca aromele si sa aduca o unda de aciditate .
Farfuria se aranjeaza dupa bunul plac eu v-am pregatit 2 abordari ambele familiale :) una este mai rustica cu o fantana de piure peste care asezam bucatile de carne cea de-a doua este tot familiala dar mai dichisita cu 2 canele de piure si carnea cu sosul in mijloc, pentru a vedea diferenta de preparare. Va doresc pofta buna si spor la degustare daca veti testa reteta o sa iubiti si adoptati pe viata va garantez.
1
orice mancare mijotata la cuptor este bine sa o demarati pe foc, sa o aduceti la punctul de fierbere si sa o transferati la cuptor
2
la orice mancare cu vin si fond se adauga prima data vinul si se lasa sa clocoteasca sa elibereze alcoolul si abia apoi fondul/supa. Daca le adaugati in acelasi timp vinul nu va elibera alcoolul si nu ii veti da ocazia sa isi dezvaluie adevarata aroma si licoare
3
la o mancare care scade mult adaugati putina sare la inceput si rectificati la final pentru ca 1 litru de sos devina 350 ml de sos la final si concentratia de sare se tripleaza.