Reteta pe care v-o aduc asa in prag de culcare este o delicatesa descoperita in aceasta toamna, o reteta de vinete la borcan cu usturoi si ierburi aromatice in ulei. Vinetele sunt oparite inainte, apoi puse la borcan intr-o marinata de ulei de masline, usturoi, oregano, cimbrisor lamaita si un strop de otet.
De cand am descoperit reteta, am mereu un borcan cu vinete in frigider pentru sandvisuri, paste sau pentru un platou cu branzeturi si mezeluri mai speciale.
Cum se prepara vinetele cu usturoi si ierburi aromatice in ulei:
Pregateste cateva borcane si sterilizeaza-le.
Taie vinetele in rondele sau cuburi si pune-le la oparit in apa cu o lingurita de sare. Pune-le apoi la scurs.
Pune pe fundul unui borcan 2-3 catei de usturoi taiati felii sau zdrobiti, asaza bucatile de vinete oparite in straturi, alternand cu usturoiul si ierburile aromatice. Toarna ulei de masline pana acoperi vinetele si ai grija sa nu ramana goluri de aer intre straturi. Pune si deasupra putin usturoi, sare gunjoasa, cateva boabe de piper, cimbrisor, oregano sau patrunjel.
Completeaza cu o lingura de otet la un borcan de 400 g, iar daca folosesti borcan mare dubleaza sau tripleaza cantitatea de otet in functie de capacitatea borcanului.
Sigileaza borcanele si lasa la marinat cateva zile macar la frigider.
Daca vrei sa ai din bunatatea asta de vinete in ulei cu usturoi si ierburi aromatice si peste iarna sterilizeaza borcanele la bain-marie.