cu riscul sa fiu criticata pastrez aceasta denumire pentru ca nici nu cred ca exista traducere in romana. Bavarois este o prajitura de inspiratie elvetiana, de aceasta forma facuta adesea pe o baza solida subtire, care are in compozitie mereu un mousse de fructe legat cu gelatina, poate sa contina si alcool, caramel sau alte arome in compozitie. Forma acesteia a fost preluata si in bucataria sarata si denumirea pastrata astfel incat intalnim in ziua de azi atat bavarois dulce cat si bavarois sarat.
Aceasta reteta face parte dintr-o serie de antreuri mai festive dar usor de realizat. O sa pregatesc si cateva retete mai festive in asteptarea Sarbatorilor de iarna.
Realizarea este simpla, montajul de asemnea dar rezultatul pare complicat : asta este de fapt secretul bucatariei franceze. Trecem la realizarea tartarului de avocado.
Intr-un bol nemetalic se amesteca avocado taiat cuburi medii, cu ceapa tocata fin , cu rosia si ardeiul rosu taiat cuburi, si putin somon afumat taiat marunt. Se adauga maioneza, condimentele, zeama de lamaie si putina coaja de lamaie rasa si se amesteca bine. Combinatia nu este intamplatoare, am ales aceste legume atat pentru culoare cat si pentru textura, o sa fie agrabil sa descoperind mancand o combinatie de moale, crocant, catifelat si sa simtim in acelasi timp dulceata fructului avocado si gustul afumat de somon si aroma picanta data de piperul de cayenne. Dupa ce am finalizat asezonarea tartarului de avocado , se decupeaza cu inel de inox doua rondele de somon afumat.
Pe un platou se incepe montarea finala. Asezam la locul dorim inelul de inox, incepem cu primul cerc se somon afumat, adaugam apoi pana se umple inelul tartarul de avocado cu somon, tasam incet cu spatele unei linguri de supa pentru a avea o compozitie uniforma si adaugam la final ultimul cerc de somon . Langa asezam o mica salata compuza din diverse foi de salata asezonate cu otet balsamic si ulei de masline, adaugam putina lamaie stoarsa, un crevete si o felie de lamaie verde.
Se serveste cu batoane de paine prajita. Acest antreu a fost propunerea mea la categoria “sougestion chef” la restaurant si a fost foarte apreciat de cei care l-au degustat sper sa il testati si va va placa, va doresc pofta buna !