Verine de spuma de ficat cu fructe

de klausenburger_adica Lacrima in Ficat, 11 Ian 2012 | 6092 vizualizari

 

Atentie! Reteta doar pentru gurmanzii cu tupeu!
Daca ai inchide ochii pentru o secunda si ti-ai plimba limba pe cerul gurii, ti-ar ramane o senzatie de zbor catifelat, o armonie de arome fine, fructate si inedite. Ti-ar umple gura de parfum necunoscut si mintea de placere care s-ar transmite in fiecare fibra a trupului tau armotit de asteptarea incordata a urmatoarei portii. Spumos, usor si parfumat, umed si plin de culoare, consistenta de fruct si putin echilibru siropos, balsamic. Respira. Acum e vremea sa intri in bucatarie sa incerci sa recreezi acest "plaisir de la Belle Epoque" in felul tau si sa ti-l oferi din toata inima.

 

INGREDIENTE

  •  pentru spuma de ficat:
  • 120 de ml frisca din smantana (neindulcita)
  • 50 gr foie gras, sau ficat de gasca de calitate buna
  • 1 ou
  • 2 linguri mari de otet balsamic
  • - pentru chutney de mango:
  • 1/3 dintr-un fruct de mango mare
  • 15 gr. zahar pudra
  • 1/2 caciulie de usturoi
  • 1 praf de scortisoara
  • 1 stea de ananas
  • cardamom dupa gust
  • cateva seminte de coriandru
  • 1 pahar de vin alb de calitate
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Verine de spuma de ficat cu fructe:

Cum se face?

1. curata coaja fructului de mango si extrage samburele; taie fructul in cuburi potrivit de mici; presara zaharul peste fructe, adauga cardamomul, coriandrul, usturoiul si vinul si la fel si scortisoara si lasa sa fiarba la foc mic, pana obtii un amestec gros; amesteca din cand in cand; daca s-au inmuiat fructele bine (fara sa se sfarame), ia cratita de pe foc si lasa chutney-ul la racit;

2. daca n-ai gasit foie gras, atunci gateste ficatul de rata, punandu-l cu putina apa, fara sare sa fiarba sub capac, pana se inmoaie; adauga putin vin si doar la final sare si piper dupa gust; lasa-l la racit, apoi macina-l fin, la consistenta unei creme;

3. bate frisca lichida la consistenta unei spume usoare si fine (nu a unei smantani cremoase), adauga ficatul, galbenusul si 1 lingura de balsamic; mai bate putin sa se intareasca fara a deveni rigid, apoi adauga albusul de ou batut spuma batut cu putina sare si in care ai pus putin piper alb (daca iti place un gust mai aromat)

4. cladeste in pahare, in straturi: un strat de chutney de mango, apoi un strat de spuma de ficat; decoreaza cu 2 linguri de otet balsamic pe care le-ai lasat sa scada pe foc mic pana lichidul a capatat consistenta siropoasa;

5. decoreaza cu nuci prajite si netaiate.

 

TIPS-URI

1

ficatul sa fie proaspat, la fel si foie gras-ul daca il gasesti si sa le pui bine racite in spuma de frisca de smantana neindulcita

2

fructul de mango sa fie bine copt, altfel fierberea va fi indelungata si rezultatele nemultumitoare; dar sa nu fie nici prea copt si sa se sfarame in timp ce il decojesti; ai nevoie de fruct nu de pireu de mango;

3

tine paharele la frigider pentru aproximativ 20 de minute inainte sa le aduci la masa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Verine de spuma de ficat cu fructe" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (15)

Ina 1

22.01.2012, 11:06

Bya Ralu 1

09.06.2013, 18:53

waw

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 23:42

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ficăţei în crustă de bacon