Varză roșie cu legume & Mămăligă

de DinDragostePentruGatit in Mancaruri de post, 2 Apr 2012 | 4110 vizualizari

 

Este pentru prima dată când pregătesc varză roșie călită, tot timpul foloseam cea albă fie ea în stare proaspătă sau murată. Chiar eram curioasă să gust ce va ieși. Mi-a plăcut, e o alternativă simplă și gustoasă, mai ales în perioada postului.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg varză roșie;
  • 2 morcovi;
  • 2-3 cepe potrivite;
  • 1 ardei (eu am folosit jumate verde, jumate galben);
  • 300-400 mL suc de roșii;
  • 1 lămâie;
  • ulei de floarea soarelui;
  • 1 lgț cimbru;
  • foi de dafin;
  • 1 -2 lg frunze de țelină;
  • sare, piper.
  • Mămăliga:
  • mălai grișat;
  • ulei de floarea soarelui;
  • sare.
  • Decor: ulei de măsline; ardei iute.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză roșie cu legume & Mămăligă:

Se pregătesc legumele: se taie varza, ceapa, ardeii, morcovii.

Se pune pe foc o cratiță mai mare, se adaugă ulei de floarea soarelui, după ce s-a încălzit uleiul se călește puțin ceapa și se adaugă morcovii iar după 1-2 minute varza. Se amestecă totul bine, se toarnă zeama de la o lămâie.  Se acoperă cratița și se fierbe la foc mic (eu am adăugat cam jumătate de pahar de apă, să fiu sigură că nu mi se lipește varza; dacă știți că nu vi se prinde mâncarea de vasul în care gătiți, puteți renunța la adăugarea apei).

După ce s-a lăsat varza, se adaugă sucul de roșii împreună cu ardeii. Îmi place să adaug ardeii mai la final deoarece în acest fel se păstrează mai mult din aroma și textura lor.

Se condimentează cu sare, piper, cimbru, foi de dafin și se lasă pe foc mic până se fierb legumele. Frunzele de țelină tocate mărunt se adaugă cu 5 minute înainte de a opri focul. 

Mămaliga:

Personal, până în momentul de față, n-am reușit niciodată să măsor mălaiul și apa necesare pentru a pregăti mămăliga. Tot timpul fac „la ochi”. Am realizat acest lucru când mă sunase odată Ionuț, fratele meu cel mic...„Zoi, mi-e poftă de mămăligă, cât mălai și apă trebuie?”...„Na-ți-o bună”, mi-am zis... Și nici acum n-am reușit să măsor...în mare e cam o cană de mălai la 1 L de apă.

Se pune apa la fiert cu o linguriță de sare și 2-3 linguri ulei de floarea soarelui; când dă în clocot apa, se adaugă în fir subțire mălaiul amestecând energic cu telul să nu se formeze cocoloașe. Fac precizarea asta, nu de alta, dar poate o să mai vrea Ionuț (sau și alte persoane) să-și facă singur/e mămăligă. 

Mai las pe foc mămăliga până s-a fiert mălaiul, adaug câteva picături de ulei, amestec încă puțin și gata... 

Decor: ardei iute; ulei de măsline.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză roșie cu legume & Mămăligă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (8)

bucatarimcudiana 1

05.04.2012, 10:54

interesanta combinatia

Bya Ralu 1

23.06.2012, 21:06

nu am mai papat

DinDragostePentruGatit 1

24.06.2012, 11:42

Poti incerca, Gurita , e buna. Cel putin mie mi-a placut...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Varza dulce scazuta