Varză roșie cu legume & Mămăligă

de DinDragostePentruGatit in Mancaruri de post, 2 Apr 2012 | 4156 vizualizari

 

Este pentru prima dată când pregătesc varză roșie călită, tot timpul foloseam cea albă fie ea în stare proaspătă sau murată. Chiar eram curioasă să gust ce va ieși. Mi-a plăcut, e o alternativă simplă și gustoasă, mai ales în perioada postului.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg varză roșie;
  • 2 morcovi;
  • 2-3 cepe potrivite;
  • 1 ardei (eu am folosit jumate verde, jumate galben);
  • 300-400 mL suc de roșii;
  • 1 lămâie;
  • ulei de floarea soarelui;
  • 1 lgț cimbru;
  • foi de dafin;
  • 1 -2 lg frunze de țelină;
  • sare, piper.
  • Mămăliga:
  • mălai grișat;
  • ulei de floarea soarelui;
  • sare.
  • Decor: ulei de măsline; ardei iute.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză roșie cu legume & Mămăligă:

Se pregătesc legumele: se taie varza, ceapa, ardeii, morcovii.

Se pune pe foc o cratiță mai mare, se adaugă ulei de floarea soarelui, după ce s-a încălzit uleiul se călește puțin ceapa și se adaugă morcovii iar după 1-2 minute varza. Se amestecă totul bine, se toarnă zeama de la o lămâie.  Se acoperă cratița și se fierbe la foc mic (eu am adăugat cam jumătate de pahar de apă, să fiu sigură că nu mi se lipește varza; dacă știți că nu vi se prinde mâncarea de vasul în care gătiți, puteți renunța la adăugarea apei).

După ce s-a lăsat varza, se adaugă sucul de roșii împreună cu ardeii. Îmi place să adaug ardeii mai la final deoarece în acest fel se păstrează mai mult din aroma și textura lor.

Se condimentează cu sare, piper, cimbru, foi de dafin și se lasă pe foc mic până se fierb legumele. Frunzele de țelină tocate mărunt se adaugă cu 5 minute înainte de a opri focul. 

Mămaliga:

Personal, până în momentul de față, n-am reușit niciodată să măsor mălaiul și apa necesare pentru a pregăti mămăliga. Tot timpul fac „la ochi”. Am realizat acest lucru când mă sunase odată Ionuț, fratele meu cel mic...„Zoi, mi-e poftă de mămăligă, cât mălai și apă trebuie?”...„Na-ți-o bună”, mi-am zis... Și nici acum n-am reușit să măsor...în mare e cam o cană de mălai la 1 L de apă.

Se pune apa la fiert cu o linguriță de sare și 2-3 linguri ulei de floarea soarelui; când dă în clocot apa, se adaugă în fir subțire mălaiul amestecând energic cu telul să nu se formeze cocoloașe. Fac precizarea asta, nu de alta, dar poate o să mai vrea Ionuț (sau și alte persoane) să-și facă singur/e mămăligă. 

Mai las pe foc mămăliga până s-a fiert mălaiul, adaug câteva picături de ulei, amestec încă puțin și gata... 

Decor: ardei iute; ulei de măsline.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză roșie cu legume & Mămăligă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (8)

bucatarimcudiana 1

05.04.2012, 10:54

interesanta combinatia

Bya Ralu 1

23.06.2012, 21:06

nu am mai papat

DinDragostePentruGatit 1

24.06.2012, 11:42

Poti incerca, Gurita , e buna. Cel putin mie mi-a placut...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețeta simplă de aluat pentru plăcintă – Fraged și pufos de fiecare dată

ieri la 09:29

Plăcintă cu ciuperci pleurotus - Rapidă și ușor de preparat

pe 20.01 la 17:57

Plăcintă cu pui și legume - Rețeta simplă și savuroasă

pe 20.01 la 10:12

Nuci cu cremă de ciocolată albă și fistic - Delicioase si fragede

pe 18.01 la 21:25

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Varza noua calita - de post