Ugali - mamaliga alba africana

de Catalina L in Mancaruri de legume, 24 Sep 2017 | 8781 vizualizari

 

„Ugali“ înseamnă „terci“ in Rwanda si Tanzania. În Malawi, mămăliga poartă numele de ”nsima”, însă în alte țări africane ea are alte denumiri precum: fufu sau pop.
Ugali alb se face cu faina de porumb alba, iar cel brun cu făină de mei maro.
Se pare ca atletii din Kenya reusesc sa castige atat de des maratonul datorita unui aliment secret .... UGALI ! Acest preparat simplu este foarte eficient din punct de vedere nutrițional si are virtuți reale pentru sportivi:  bogat în proteine de înaltă calitate biologică și in carbohidrați. Este deci un aliment care a marcat cu adevărat istoria de nutriție în țările lumii a treia și mai recent în țările moderne. 
Sportivii din tarile moderne, au început să-l consume intens pentru calitățile sale nutritive și energegizante. Faina de porumb se potrivește perfect într-o dietă fără gluten, populara in lumea sportului, deoarece se pare că glutenul poate provoca tulburări digestive (în principal, de colon) si poate scadea mijloacele de apărare etc. 
Ugali este deci un tip de mamaliga servita în principiu cu legume fierte, cum ar fi varza si eventual cu carne sau pește.
Legumele și amidonul din faina asigura astfel o masă echilibrată, sanatoasa fara gluten si accesibila pentru cei mai săraci. Este deci alimentul de bază pentru milioane de oameni din zonele africane .
Eu l-am servit cu Tocana de legume africana - Chakalaka.
Incercati aceasta tocana cu mamaliga normala daca nu aveti ugali :) Este delicioasa.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/09/ugali-mamaliga-alba-africana.html
 

 

INGREDIENTE

  • 1 cana de faina alba de porumb (mersi google si amazon.com)
  • 2 cani cu apa
  • 1 lingurita de sare (am pus 1/2 kub de pui)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ugali - mamaliga alba africana:

Se pune la fiert apa într-un vas cu sarea sau cu Kub-ul de pui. Se toarnă treptat în ploaie făină în apa clocotită, amestecand in continuu si evitând bulgării.

Aluatul trebuie sa fie mai gros decât un piureu de cartofi fierți.

Continuti sa amestecati pe foc timp de 5 minute, pana cand aluatul este elastic si dens si se desprinde de pe pereți.

Formati o mamaliga mare rotunda (sau 2 mai mici individuale) cu ajutorul unui bol si rasturnati-o pe o farfurie de serviciu.

Este o garnitura pentru orice mancare de legume, carne, peste in sos.

Eu am servit-o cu Tocana de legume africana - Chakalaka.

Daca n-o utilizati imediat, pastrati-o la cald la bain-marie.

Mi-a placut foarte mult, este foarte fina si delicioasa.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ugali - mamaliga alba africana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (11)

diaconta 1

24.09.2017, 20:05

Ce reteta interesanta ai adus iar

elucubratiiculinare 1

27.09.2017, 08:16

mihaelar63 1

27.09.2017, 15:11

Ce interesant !!! Cat traim , tot invatam

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat