Mi-au placut tare mult cum arata si am vrut sa imi incerc norocul. Bine ca mi l-am incercat, ca au iesit deliciosi!
Intr-o oala se pune 1-1.5 l apa cu zeama de la 1 lamaie medie (sa nu se oxideze/innegreasca merele) si putina esenta de vanilie. Se spala merele, se taie pe jumatate si se scot capetele si mijlocul. Se taie felii cat mai subtiri (vezi poza) si se pun in apa. Oala se pune pe foc pentru 5-7 min, pana da un clocot pentru a se inmuia feliile de mere sa se poat lucra mai usor cu ele. Se scot pe o farfurie-strecuratoare sa se scurga de apa, cu grija sa nu se rupa.
Intr-un castron se pun 2-3 liguri gem de caise si 2-3 linguri de apa si se amesteca (nu trebuie sa fie greu de intins).
Se incinge cuptorul la foc mediu.
Se intinde aluatul si se taie fasii pe latimea foii cam de 5-6 cm, cu o lungime a fasiei de aprox 20 cm. Pe mijlocul unei fasii se pune 1-2 lingurite de gem. Pe jumatatea de sus a fasiei se aseaza feliile de mar usor suprapuse si putin in afara aluatului si se presara scortisoara pudra. Se vine cu jumatatea de jos a fasiei peste mere (vezi poza). Se ruleaza de la un capat spre celalalt,tinut usor strans sa iasa cat mai adunat trandafirul. Se aseaza in tava de briose (ce bine era daca o ungeam inainte :))
Se introduce tava in cuptor pentru 30-35 minute sau pana se rumenesc usor merele si aluatul se vede auriu.
Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar.
Pofta buna!
1
unge tava cu putin ulei,poti pune hartiute pentru briose sau poti folosi o tava de briose din silicon
2
nu pune foarte mult gem pe fasii, caci in cuptor se topeste si va curge