Torturi spirala cu zmeura - Desert aniversar si reteta nr. 1800

de Constelatialeu in Torturi, 5 Iul 2024 | 4809 vizualizari

 

Aceste torturi, reprezinta cele doua zerouri de la 1800, adica numarul de retete pe care le-am postat in cei 11 ani de cand am intrat in lumea Bucatarasului.Asa a fost sa fie sa iasa doua din motive motivate, n-am avut un platou mai mare sa fac spirala mare, asa ca am preferat sa fac doua spirale mici.......pana la urma nimic nu-i intamplator, Vali, sarbatoritul, este varul mamei si este mai mare ca mine cu 10 ani, iar Adrian este fiul lui cel mare, amandoi sunt nascuti pe 7 iulie, ca sa nu se certe ( asta in caz ca ajunge si Adrian prin zona) am facut cele doua torturi spiralate, ornate diferit .....))))))))))))))))))))))))))))))) Am profitat ca dupa ploaia si furtuna de zilele trecute zmeurica mea a zis sa ma rasplateasca cu inca 1 kg de zmeura, sa nu mai fiu suparata ca fulgerul mi-a trasnit solarul si l-a cam facut franjuri......bune, rele, frumoase, urate, vesele, triste, cam asta-i viata si eu iar bat campiile cu succes, adica dau dintr-una in alta. La multi ani, Vali si Adrian ! La multi ani mie pentru 1800 retete !
Pentru aceste Torturi spirala cu zmeura - Desert aniversar si reteta nr. 1800, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: oua, zahar, lapte, faina, smantana, lapte condensat, zmeura.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Torturi spirala cu zmeura - Desert aniversar si reteta nr. 1800
  • Blat ( cantitatile pt. un blat, se fac doua blaturi )
  • 4 galbenusuri
  • 25 g zahar
  • 45 g lapte cu 3,5% grasime
  • 35 g ulei ( am cantarit totul in grame, desi am si ml la cantar dar mi-a fost lene sa tot schimb unitatea de masura, sa o zic pe aia dreapta am uitat si am mers pe grame)
  • 4 albusuri
  • un praf de sare
  • 75 g zahar
  • 75 g faina
  • 5 g praf de copt
  • Crema
  • 4 galbenusuri
  • extract de vanilie sau esenta de vanilie ( pui cat te lasa sufletul )
  • 50 g zahar
  • 20 g amidon de porumb
  • 180 g lapte cu 3,5% grasime
  • 500 g smantana pt. frisca cu 36 % grasime
  • 100 g lapte condensat
  • Jeleu de zmeura
  • 500 g zmeura proaspata sau inghetata
  • 90 g zahar
  • 50 g apa daca zmeura e proaspata
  • 30 g amidon
  • 50 g apa rece
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • Sirop
  • sirop de zmeura diluat cu apa rece
  • Decor
  • zmeura
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Torturi spirala cu zmeura - Desert aniversar si reteta nr. 1800:

Cum se prepara Torturi spirala cu zmeura - Desert aniversar si reteta nr. 1800

Blat : Am folosit tava de la cuptor cu dimensinea de 38 cm/ 30 cm, am tapetat-o cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare, am adaugat 75 g zahar si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma.galbenusurile impreuna cu 25 g zahar le-am mixat pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat laptele si uleiul si am mai mixat 1 min. Am incorporat faina si praful de copt cernute, la final am incorporat albusurile cu miscari lente de jos in sus. Am intins copozitia in tava, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 10-12 min, nu mai mult. Am scos tava din cuptor am lasat sa se raceasca bine, am dezlipit blatul de hartia de copt, am taiat marginile si am obtinut un blat cu dimensiunea de 34/24 cm. Am impartit in 4 fasii lungi cu lungimea de 34 cm cu latimea de 6 cm. Am procedat la fel si pentru cel de-al doilea blat.

Crema :Intr-un castron de inox am pus 4 galbenusuri cu 50 g zahar si extractul de vanilie, am amestecat bine cu un tel, am adaugat si amidonul si laptele rece, putin cate putin avand grija sa nu se formeze cocoloase. Am pus castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana a inceput sa se igroase crema. Am luat acstronul d epe baia de abur, am asezat folie alimentara direct peste crema si am lasat-o sa se raceasca. Cat a stat la racit am scos smatana pentru frisca si laptele condensat de la frigider, le-am pus intr-un bol inalt si le-am mixat pana am obtinut o crema ferma. Jumatete din crema obtinuta am incorporat-o in crema de vanilie racita bine.Cu jumatatea de crema cu frisca si lapte condensat am imbracat si ornat cele doua tortulete.

Jeleu : Am pus intr-o craticioara zmeura proaspata si apa, am pus pe foc si am amestecat pana ce a ajuns la punctul de fierbere, apoi am luat de pe foc craticioara si am bagat blenderul in zmeura. Amestecul obtinut l-am dat printr-o sita sa elimin semntele. Pasta de zmeura obtinuta am pus-o in alta craticioara, am adaugat 90 g zahar, zeama de lamaie si amestecul de apa si amidon. Am pus pe foc si am amestecat continuu pana ce a inceput sa se ingroase. Am luat de pe foc si am lasat sa se raceasca bine.

Sirop : Aici a fost simplu, deja aveam sirop de zmeura facut, asa ca doar l-am diluat cu apa.

Asamblare : Cum am specificat mai sus in descrierea blatului, am taiat in fasii blatul, am lasat fasiile una langa alta, am insiropat bine fiecare fasie, apoi am intins un strat de jeleu, de colo pana colo, peste jeleu am intins un start de crema cu vanilie. Am luat prima fasie si am rulat-o, apoi am asezat-o pe platou in centru, dupa care am venit cu restul de fasii si le-am asezat in cerc pe langa fasia rulata pusa in centru, asa am format o spirala. Am imbracat spirala cu crema de frisca si lapte condensat. Am procedat la fel si cu al doilea blat. Am bagat ambele blaturi in lada frigorifica pentru 20 min, ca sa le pot orna ( ca la ce caldura e afara nu prea statea crema intepenita).Am scos pe rand blaturile si le-am ornat cu crema si jeleul raamse, apoi am decorat cu zmeura. Simplu ca '' buna ziua''. La multi ani sarbatoritilor.

PS. Am facut intai crema, apoi jeleul si la sfarsit blaturile, asta daca va uitati pe fotografii si nu pricepeti de ce e crema, apoi jeleul.

Incearca si reteta de Tort cu zmeura si ciocolata, un desert excelent sau varianta de Tort trio cu crema de zmeura, ciocolata si mascarpone.

Iti recomandam si reteta de Tort Ombre, un desert aspectuos si delicios.

TIPS-URI

1

rabtare, rabdare si putina imaginatie...

Daca ti-a placut reteta noastra "Torturi spirala cu zmeura - Desert aniversar si reteta nr. 1800" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

laura_n 1

08.07.2024, 16:38

Delicioase tortulete ai facut! Inca o data felicitari pentru toate retetele si multi ani sarbatoritilor!

Catalina L 1

08.07.2024, 21:13

minunat

Rocsi 1

19.07.2024, 20:31

Daca sunt cu zmeura, crema de vanilie, mereu ies senzationale deserturile! Felicitari pentru tot ceea ce faci, pentru numarul de retete si la cat mai multe bunatati!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de cafea, mascarpone si fructe