Tortul de biscuiti este un desert relativ ieftin dar mai ales simplu de facut. Nu iti trebuie mare pregatire sau experienta in bucatarie, pentru a reusi acest tort. De asemenea, se poate face intr-o paleta larga de variatii, in functie de gusturile celor ce urmeaza sa il consume. Pe langa baza: biscuitii si o crema la alegere, de vanilie, ganache de ciocolata (de care doreste fiecare), mousse-uri de orice fel, sau banalele budinci, pot contine insertii de nuci, alune, rahat, stafide, fructe uscate sau proaspete, si de asemenea, siropul pentru biscutii poate fi simplu (apa, zahar si esenta), lapte cu diverse arome, pana la aromatizari sofisticate pe baza de lichioruri fine si delicioase, si/sau cafea/ness.
Incepem cu prepararea cremei. Mixam galbenusurile cu zaharul si un praf de sare pana cand acestea isi dubleaza volumul si devin albicioase. Amidonul il dizolvam in putin lapte rece. Restul de lapte il incalzim putin. Peste galbenusuri se toarna amidonul dizolvat , omogenizam si apoi adaugam si laptele caldut. Punem cratita pe foc mic si amestecam continuu pana cand crema se leaga si capata aspect de budinca. Cand s-a legat crema, stingem ochiul si adaugam zaharul vanilat, romul si ciocolata rupta bucati si amestecam energic pana ce s-a topit toata ciocolata. Dupa aceea adaugam si untul taiat bucati mici si il incorporam bine in crema. In acest moment crema poate fi folosita ca atare sau se pot adauga diverse insertii de stafide, rahat, alune, fructe uscate, etc. Eu am ales sa pun alune zdrobite grosier.
Apoi facem siropul. Eu am facut un sirop din lapte, zahar, rom si 1 plic de 3 in 1 de la Jacobs. Se poate pune si cappuccino sau ness.
Pt asamblarea tortului se poate folosi atat o tava rotunda cat si una patrata sau dreptunghiulara. Mai usor este sa folosim tava patrata sau dreptunghiulara, asa cum am folosit eu. Eu am pus folie alimentara pe fundul si marginile tavii, pt a scoate mai usor tortul din tava cand voi portiona. Se incepe asamblarea cu un rand de biscuiti. Trecem fiecare biscuite prin sirop (doar trecem nu inmuiem) si asezam in tava, unul langa altul ca soldateii in pluton. :) Pentru a sti in cate parti impartim crema, calculam de cate randuri de biscuiti ne ajung biscuitii cumparati. Mie mi-au iesit 6 straturi, asa ca am imparti crema in 5 parti egale. Dupa primul rand de biscuiti inmuiati am pus un strat de crema, apoi iar biscuiti inmuiati si iar crema si tot asa, pana terminam crema si biscuitii, ultimul rand fiind de biscuiti. Eu la penultimul rand de biscuiti am pus ultima parte de crema si apoi am feliat 2 banane si le-am asezat frumos peste crema. Normal trebuiau asezate dupa al treilea rand de biscuiti dar, din viteza, am uitat. :)
Dupa ce am terminat de asezat ultimul rand de biscuiti inmuiati, am preparat glazura. Am topit pe bain-marie ciocolata impreuna cu untul si romul. Dupa aceea am glazurat ultimul rand de biscuiti, cat mai uniform. Peste glazura am pus ciocolata rasa si bombonele de decor tip CIP. Mergea de asemenea sa pun biscuiti rasi, nuca de cocos, alune sau nuci macinate, barot de zahar colorat sau barot de blat de tort, in general cam ce am in casa la momentul executarii acestui tort.
Se da tortul la frigider pentru 3-4 ore dar cel mai bun este daca sta peste noapte. Se poate servi cu avelina de frisca si fructe, imbracat in frisca sau lasat asa cum se afla!
Pofta buna!
1
Data viitoare as face putin mai multa crema sau as adauga in crema 200 ml frisca batuta, pt a spori crema dar si pe a o aera!
2
Am folosit o tava dreptunghiulara de 35/25