Cel mai bun tort cu piersici care l-am facut in ultima perioada,este tortul meu de duminica,am lucrat putin la el dar a iesit foarte bun,toti din familie mi-au zis ce bun e,deci sunt si mai multumita,pentru mine combinatia pandispan,crema patisera,crema de ciocolata si piersici deasupra cu frisca batuta in lateral este tot ceea ce doresc de la un tort,chiar daca a iesit putina crema si era stratul subtire totusi era minunat la gust,pufos si moale,umed si aromat cu limoncello,chiar la superlativ vorbesc,o sa mai repet combinatia,doar cu un strat de crema mai inalt,pentru asta trebuie sa maresc dozajul,eu las exact cum am facut,totusi e bine si mai subtire,nu chiar exagerat de inalt,in fine sper sa va placa cat si mie.Ahh si mi-a mai ramas o felie de pandispan in plus,calota de deasupra care am mancat-o inainte de toate udat cu baia mea de limoncello si cu dulceata de zmeura deasupra era fenomanala si asa,pufoasa si se topea in palat,chiar minunata credeti-ma pe cuvant.
Teoria este simpla pana la urma,practic este putin mai lung.
1. Pandispanul l-am facut astfel:am separat ouale,albusurile le-am batut cu 120 gr zahar in ploaie si un pic de sare pana a devenit spuma tare.
2. Galbenusurile le-am frecat cu 100 gr de zahar pana s-a topit,am adaugat 200 ml ulei de floarea soarelui si a devenit o crema mai densa care am adaugat-o la albusuri,am adaugat si aromele,coaja de lamaie,vanilia.
3. Am adaugat faina si amidonul dat prin sita cu plicul de praf de copt,am adaugat si 200 ml limoncello,am amestecat usor de sus in jos ca sa ramana pufos.
4. Am tapetat o forma de tort cu ulei si faina,si am scurs compozitia mea de pandispan usor si fara sa insist,cu delicatete,am lasat la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40 de minute,pana am facut proba cu betisorul si pana s-a colorat bine deasupra.
5. Am lasat la racit si intre timp am pregatit cremele:
6. Crema patisera:3 galbenusuri le-am frecat cu 120 gr zahar,am adaugat si vanilia,amidonul,am pus laptele la incalzit si am adaugat usor amestecand bine pana s-a omogenizat compozitia fara cocoloase,apoi am turnat inapoi in cratita si am lasat pe foc dulce amestecand cu furculita mereu pana s-a ingrosat.Am scos crema intr-un bol si am acoperit cu folie transparenta,cand s-a racit putin am adaugat si 2 linguri de limoncello pentru un gust mai decis.
7. Crema de ciocolata:am luat din crema patisera precedent facuta 2 linguri mari si am adaugat la 100 gr de ciocolata incalzita pe bain marie si cu 2 linguri de rom,am amestecat la cald si apoi am adaugat si 2 linguri de frisca batuta cu zahar pudra care am preparat-o inainte pentru partile laterale al tortului.
8. Asamblarea:o felie de pandispan taiata la 1 cm si udata cu baia de limoncello,apoi un strat de crema patisera,un strat de pandispan udat,apoi crema de ciocolata,apoi iar un strat de pansispan,un strat de frisca batuta cu zahar pudra.
9. Am curatat piersicile de coaja si le-am taiat felii subtiri si le-am asezat peste tort in jur ca la o floare,am asezat si in mijloc un bob de strugure nergu mai marisor pentru contrast,am preparat si gelatina dupa instructiunile de pe plic si am turnat cu o lingura peste piersici.
10. Am luat jos partea laterala de la forma detasabila si am asezat usor frisca batuta su un cutit in asa fel ca sa fie egal in toate partile laterale.
11. Se lasa la odihnit cateva ore si se serveste.