Blat:
Crema:
Glazura:
Blat :
Se separa ouale ,albusurile se bat cu sarea pana se fac spuma apoi se pune si zaharul ,zaharul vanilinat ,lingura cu lingura (nu tot odata) pana se fac ca o halvita lucioasa si tare,spumoasa.Galbenusurile se amesteca cu uleiul ,usor ,ca la maioneza ,cu coaja rasa de lamaie.Se incorporeaza galbenusurile in albusuri cu grija si apoi se pune faina cernuta ,amestecata cu praful de copt.Se amesteca cu o lingura ,cu miscari prudente ,sa nu se lase albusul.Daca preferam blatul cu cacao ,incorporam cacao si reducem din cantitatea de faina.
Punem in forma de tort sau cratita unsa cu margarina si tapetata cu faina(sau cu hartie de copt) si coacem la 180 * cam 20 minute.Nu deschidem cuptorul!!!
Crema:
Gelatina o punem in apa rece sau suc de fructe .O lasam sa se umfle, apoi punem vasul in care e in alt vas cu apa fiarta dar NU PE FOC.Gelatina se topeste si se face lichida.
Batem smantana dulce pentru frisca pana se intareste.Iaurtul(la temperatura camerei) il amestecam cu zaharul si zaharul vanilinat iar apoi incorporam din el intai doua ,trei linguri in gelatina topita si apoi omogenizam gelatina in tot amestecul de iaurt cu zahar.
Amestecam crema de iaurt cu frisca batuta.Putem opri putina frisca pentru ornat daca dorim.In cazul aceesta ii aplicam intaritor ,pentru ornat trebuie sa fie mai ferma.
Blatul l-am insiropat bine cu sirop dintr-un compot de piersici (daca nu aveti puteti face un alt sirop pe foc) .L-am pus in forma de tort ,pe margine am captusit cu hartie de copt si apoi am pus fructe ,am turnat crema peste care punem iar fructe.Putem opri cateva mai frumoase pentru decorul deasupra jeleului.
Dam la rece pana se intareste.
Jeleul:
Punem intr-un vas tort gelee cu zaharul si incorporam lichidul putin cate putin .Dam pe foc 1 minut si apoi il turnam peste tort.Dam la rece pana se incheaga si apoi punem cateva din fructele mai frumoase pe deasupra .Decoram si cu frisca sau alte briz-brizuri.