Acest tort l-am facut cu mare dragoste pentru tatal meu, pe care il cheama Constantin. Am cautat sa fie un tort special, nu exagerat de dulce si cu un strop de ciocolata.
Ideea de a asambla tortul asa am luat-o de la un tort cumparat (habar nu am cum se numeste).
A fost foarteee bun, racoritor si pe placul tatalui meu.
Blat
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se continua mixarea pana devin lucioase.
Galbenusurile se mixeaza separat cu uleiul si esenta de rom(dupa gust). Emulsia de galbenusuri se incorporeaza in albusuri, usor, la viteza mica a mixerului.
Faina amestecata cu praful de copt si cele 2 linguri de cacao se incorporeaza usor, cu o spatula in compozitia de oua.
Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana blatul devine ferm si trece testul scobitorii.
Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Ganache-ul de ciocolata
Frisca lichida se pune la incalzit intr-o craticioara, la foc mic. Cand ajunge la punctul de fierbere ( fara a fierbe insa) se adauga ciocolata maruntita si se amesteca energic. Continuati sa amestecati pana crema devine omogena si se topeste foarte bine toata ciocolata. Adaugati untul si omogenizati bine. Crema se lasa la racit complet, apoi se da la congelator pentru circa 1h, sau pana se "leaga bine". Se scoate din congelator si se mixeaza pana devine pufoasa.
Crema de mascarpone cu zmeura
Se mixeaza mascarponele cu zaharul pudra pana devine o crema omogena.
Frisca se bate pana devine ferma si apoi se incorporeaza in crema de mascarpone.
Gelatina se prepara conform indicatiilor si se adauga in crema. Se incorporeaza si zmeura si se omogenizeaza.
Asamblare
Blatul se taie in 3 parti egale. Se aseaza primul blat, se insiropeaza si apoi se aseaza ganache-ul de ciocolata. Se aseaza si ce-l de-al doilea blat, se insiropeaza si se aseaza crema de mascarpone cu zmeura. La sfarsit se aseaza si ce-l de-al treilea blat.
Se da la frigider peste noapte (sau 2-3 ore) si apoi se orneaza.
Glazura se pregateste astfel:
Se pune frisca lichida la inclazit, cand atinge punctul de fierbere se adauga ciocolata si se amesteca energic pana devine omogena.
Se acopera cu glazura si se orneaza dupa preferinta, imaginatie!
Sa aveti pofta!
1
Blatul de tort este pentru o tava de 24 cm, dar pentru ca eu am vrut un blat mai subtire, am optat pentru o tava de 26 cm.
2
Ganache-ul de ciocolata este putin in comparatie cu crema de mascarpone pentru ca eu am vrut sa pastrez aceste proportii si sa am mai mult de 45% crema de mascarpone. Puteti schimba proportiile dupa dorinta.