Tort cu cremă de lămâie acoperit cu ganash de ciocolată albă

de anomisana in Torturi, 11 Sep 2011 | 7554 vizualizari

 

Pe 8 septembrie mama soacră a schimbat prefixul, a trecut la o vârstă cu 6. Aşa cum era normal, ieri am aniversat-o. Mi-a luat mult timp până să mă hotărăsc ce tort să-i fac, am schimbat mai multe variante, până când mi-am amintit că dulcele ei preferat este cremşnit. Aşa că, in loc de asta, m-am gândit să fac un tort care să aibă o cremă cu aceeaşi consistenţă. Am ales crema de lămâie pentru că nu este prea dulce, exact cum îi place ei.

 

INGREDIENTE

  • BLAT  
  • 5 ouă
  • 100 gr unt topit
  • coaja de la o lămâie
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 10 linguri zahăr
  • 5 linguri făină
  • 5 linguri amidon alimentar
  • 3 linguriţe praf de copt
  • CREMĂ GANASH
  • 100 gr ciocolată albă
  • 150 ml frişcă lichidă
  • CREMA 1  
  • 200 ml lapte
  • 3 ouă
  • sucul unei lămâi
  • 3 linguri amidon alimentar
  • CREMA 2  
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahăr
  • sucul unei lămâi
  • 100 ml frişcă lichidă
  • SIROP  
  • 200 ml apă
  • 100 gr zahăr
  • esenţă de lămâie
  • DECOR  
  • 100 ml frişcă lichidă
  • 3-4 linguri de zahăr
  • 8-10 felii de lămâie tăiate in 2
  • suc de lămâie
 
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu cremă de lămâie acoperit cu ganash de ciocolată albă:

CREMA GANASH

Am început cu crema ganash, pe care am preparat-o seara, pentru că are nevoie să stea la rece câteva ore. Ciocolata albă cât mai mărunţită, am pus-o pe foc împreună cu frişca lichidă, să se încăzească până la topirea ciocolatei, dar fără să fiarbă. După răcire, se pune în frigider până a doua zi, când se bate până devine o cremă fină şi pufoasă. 

BLATUL

Am separat albuşurile de gălbenuşuri, am frecat gălbenuşurile cu zahăr şi am adăugat coaja de lămâie şi untul topit şi răcit. Am amestecat făina cu amidon şi praf de copt, apoi le-am adăugat peste gălbenuşuri. Am bătut albuşurile spumă tare şi le-am adăugat peste compoziţia de gălbenuşuri cu făină. Am pus într-o cratiţă tapetată cu hârtie de copt şi am pus la cuptor cam 20 de minute. După ce s-a racit, am tăiat blatul în 3.

CREMA 1

Am pus 150 ml lapte la fiert.  Am bătut ouăle cu mixerul, am adăugat amidonul, 50 ml lapte şi sucul de lămâie. Le-am adăugat peste laptele care fierbea. Am amestecat continuu, până s-a îngroşat crema, apoi am lăsat-o la răcit.

CREMA 2

Am frecat untul cu zahăr până s-a făcut spumă şi am adăugat suc de lămâie. Separat, am bătut 100 ml frişcă.

Am adăugat crema 1 răcită peste crema 2, am omogenizat, apoi am adăugat frişca bătută.

SIROPUL

Am fiert apa cu zahărul până s-a făcut sirop, apooi am adăugat esenţa de lămâie.

ASAMBLARE

Am pus folie alimentară în cratiţa în care am copt blatul. Am pus prima felie de blat, pe care am însiropat-o bine. Am pus jumătate din cremă, apoi a doua felie de blat. După ce am însiropat-o bine, am adăugat restul de cremă. Am acoperit totul cu folia alimentară şi am dat la rece câteva ore. Între timp, am bătut crema ganash. Am bătut 100 ml frişcă. Am caramelizat zahărul, am adăugat feliile de lămâie iar când şi-au schimbat culoarea am adăugat sucul de lămâie. La sfârşit am scos tortul din cratiţă, l-am acoperit complet cu cremă ganache, l-am decorat pe lateral cu steluţe de frişcă iar  deasupra cu lămâie caramelizată, frişcă şi cremă ganash.

TIPS-URI

1

e bine să ai mereu la îndemână un plan b (iniţial am vrut să decorez tortul cu frunze de ciocolată dar pentru că nu mi-au ieşit a trebuit să fac altceva, aşa am ajuns la lămâie caramelizată)

2

am uitat să pun praful de copt, blatul nu a crescut destul, dar am compensat prin însiropare din abundenţă, cu siropul cald

3

pentru că am hotărât în ultimul moment ce blat fac, nu mi-a ajuns untul şi în blat l-am înlocuit cu margarină

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu cremă de lămâie acoperit cu ganash de ciocolată albă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

anomisana 1

12.09.2011, 23:00

multumesc pentru aprecieri, multumesc pentru urari

mamaieelena 1

14.09.2011, 09:11

La Multi Ani soacrei sa fie sanatoasa si sa-i mai faci multe torturi la aniversari arata f bine tortul

mirela0911 1

15.09.2011, 22:24

foarte bun tortul La multi ani mamei soacre!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Sarpele Ka