Pe 8 septembrie mama soacră a schimbat prefixul, a trecut la o vârstă cu 6. Aşa cum era normal, ieri am aniversat-o. Mi-a luat mult timp până să mă hotărăsc ce tort să-i fac, am schimbat mai multe variante, până când mi-am amintit că dulcele ei preferat este cremşnit. Aşa că, in loc de asta, m-am gândit să fac un tort care să aibă o cremă cu aceeaşi consistenţă. Am ales crema de lămâie pentru că nu este prea dulce, exact cum îi place ei.
CREMA GANASH
Am început cu crema ganash, pe care am preparat-o seara, pentru că are nevoie să stea la rece câteva ore. Ciocolata albă cât mai mărunţită, am pus-o pe foc împreună cu frişca lichidă, să se încăzească până la topirea ciocolatei, dar fără să fiarbă. După răcire, se pune în frigider până a doua zi, când se bate până devine o cremă fină şi pufoasă.
BLATUL
Am separat albuşurile de gălbenuşuri, am frecat gălbenuşurile cu zahăr şi am adăugat coaja de lămâie şi untul topit şi răcit. Am amestecat făina cu amidon şi praf de copt, apoi le-am adăugat peste gălbenuşuri. Am bătut albuşurile spumă tare şi le-am adăugat peste compoziţia de gălbenuşuri cu făină. Am pus într-o cratiţă tapetată cu hârtie de copt şi am pus la cuptor cam 20 de minute. După ce s-a racit, am tăiat blatul în 3.
CREMA 1
Am pus 150 ml lapte la fiert. Am bătut ouăle cu mixerul, am adăugat amidonul, 50 ml lapte şi sucul de lămâie. Le-am adăugat peste laptele care fierbea. Am amestecat continuu, până s-a îngroşat crema, apoi am lăsat-o la răcit.
CREMA 2
Am frecat untul cu zahăr până s-a făcut spumă şi am adăugat suc de lămâie. Separat, am bătut 100 ml frişcă.
Am adăugat crema 1 răcită peste crema 2, am omogenizat, apoi am adăugat frişca bătută.
SIROPUL
Am fiert apa cu zahărul până s-a făcut sirop, apooi am adăugat esenţa de lămâie.
ASAMBLARE
Am pus folie alimentară în cratiţa în care am copt blatul. Am pus prima felie de blat, pe care am însiropat-o bine. Am pus jumătate din cremă, apoi a doua felie de blat. După ce am însiropat-o bine, am adăugat restul de cremă. Am acoperit totul cu folia alimentară şi am dat la rece câteva ore. Între timp, am bătut crema ganash. Am bătut 100 ml frişcă. Am caramelizat zahărul, am adăugat feliile de lămâie iar când şi-au schimbat culoarea am adăugat sucul de lămâie. La sfârşit am scos tortul din cratiţă, l-am acoperit complet cu cremă ganache, l-am decorat pe lateral cu steluţe de frişcă iar deasupra cu lămâie caramelizată, frişcă şi cremă ganash.
1
e bine să ai mereu la îndemână un plan b (iniţial am vrut să decorez tortul cu frunze de ciocolată dar pentru că nu mi-au ieşit a trebuit să fac altceva, aşa am ajuns la lămâie caramelizată)
2
am uitat să pun praful de copt, blatul nu a crescut destul, dar am compensat prin însiropare din abundenţă, cu siropul cald
3
pentru că am hotărât în ultimul moment ce blat fac, nu mi-a ajuns untul şi în blat l-am înlocuit cu margarină