Un tort surprinzator, delicios, propus de Gordon Ramsay in "Ultimate Cookery Course" episodul 11- Baking. La reteta originala am mai adaugat cateva condimente pentru a-l transforma intr-un desert cu aroma de Chai.
Pentru blat:
Pentru crema:
Pentru glazura:
Cele 175 de grame de unt se mixeaza cu zaharul pana se albeste incepand cu viteza mica, apoi cu viteza ceva mai mare. Se adauga ouale unul cate unul si se mixeaza dupa fiecare adaugare. Se adauga vanilia, praful de copt, scortisoara, cuisoarele, piperul, cadamomul si faina cernuta si se amesteca cu o spatula pana la omigenizare. Daca aluatul este prea ferm se adauga putin lapte pentru a obtine un aluat pastos.
Se toarna aluatul uniform intr-o tava cu pereti/ fund detasabil tapetata cu faina si unt si se introduce la cuptorul preincalzit la 180 de grade 30-35 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se lasa 5 minute la racit in tava, apoi se scoate pe un grilaj de metal pentru a se raci. Dupa ce se raceste, se taie blatul transversal in 2 parti egale.
Intre timp, se bate smantana pana formeaza creste moi. Se lasa 2 minute deoparte pana se da ghimbirul pe razatoarea mica, obtinand un piure fin. Se adauga ghimbirul peste smantana si se amesteca cu telul pana la omogenizare. Se pastreaza la frigider.
Se incalzeste creme fraiche impreuna cu mierea. Ciocolata se taie bucati si se aseaza impreuna cu untul intr-un bol. Peste ciocolata se toarna creme fraiche si se amesteca pana la omigenizare.
Pentru asamblare, peste felia de blat de la baza se aseza cu generozitate crema de ghimbir. Deasupra se aseaza cealalta felie de blat si se apasa usor pentru a uniformiza crema. Cu un polonic se toarna glazura de ciocolata prin miscari circulare astfel incat toata suprafata tortului sa fie acoperita cu ciocolata.
1
Daca se consuma a doua zi, aromele sunt mult mai intense si blatul mai putin crocant.
2
Am folosit o tava cu diametrul de 20 de cm.