Acest tort l-am pregatit cu mult drag pentru aniversarea logodnicului meu si a avut mare succes.
M-am inspirat de la Diaconta pentru mousse-ul de zmeura,banda si crema de ciocolata.
Blat:
Crema de ciocolata:
Mousse de zmeura:
Crema de imbracat tortul:
Banda de ciocolata:
Pentru decor:
Blat:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, pana devine ferma bezeaua apoi se adauga treptat zaharul pana devine ferma si lucioasa,se adauga galbenusurile impreuna cu praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se incorporeaza usor faina impreuna cu cacaoa,si se pune intr-o forma de copt( eu avut una cu diametrul de 27 cm, sigur la 24 cm iese mai inalt blatul)
Se tapeteaza cu hartie de copt inainte.
Se coace la foc mediu timp de 45 de minute la 180 de grade.
Se face testul scobitorii si se scoate pe un gratar la racit.
Eu l-am lasat pana a 2 a zi.
Mousse de zmeura:
Se paseaza cu blenderul zmeura apoi se trece printr-o sita fina( eu nu am mai trecut pentru ca am vrut sa pastrez semintele in crema).
Gelatina se pune la inmuiat in 2 linguri de apa rece.
Frisca se mixeaza putin pana devine spuma iar apoi se adauga smantana si mierea.
Pireul de zmeura se amesteca cu 3 linguri de zahar(se poate adauga mai mult,dupa gust) si se pune sa se incalzeasca pe foc,fara a junge la punctul de fierbere. Se adauga gelatina pusa inainte pe aburi apoi se amesteca usor si se lasa la racit.
Cand s-a intarit se amesteca cu 2-3 linguri de frisca,ca apoi sa se se incorporeze restul de frisca.
Se pune la frigider.
Crema de ciocolata:
Intr-un vas pe baie de aburi se pune ciocolata cu caramel bucati, cea amaruie,cacaoa,200 ml frisca lichida.
Se lasa pana se topeste apoi se i-a vasul de pe foc si se pune gelatina(care a stat la hidratat in 2 linguri de apa rece si apoi topita pe baie de aburi)
Se amesteca si se lasa la racit.
Se pun alunele sau nucile prajite si maruntite si 200 ml frisca batuta.
Crema de imbracat tortul:
Intr-un vas pe baie de aburi se pune ciocolata bucati,nutella,frisca lichida ,pana se topesc.
Se lasa la racit si apoi se adauga 250 g mascarpone mixat .
Se pune la frigider.
Bordura de ciocolata:
Se taie o fasie de hartie de copt,avand lungimea diametrului tortului, latimea cu un cm mai mult decat inaltimea tortului.
Se topeste ciocolata cu untul pe baie de aburi ,cand se topeste se adauga uleiul.Se lasa la racit doar cat sa se poata desena pe hartie.
Se foloseste o seringa sau eu am folosit o punga tare ,caruia i-am taiat coltul.
Se lasa sa se intareasca doar cat sa nu curga cand se ridica banda pentru a o aseza.
Se pune pe tort,se baga la frigider,dupa 30 de minute,se poate dezlipi cu grija.(mersi Diaconta, a iesit exact asa)
Asamblare:
Blatul se taie in 3 parti egale.
Peste primul blat se pune in jurul formei detasabile de tort,apoi se pune crema de ciocolata, blat,mousse-ul de zmeura,blat.Se pune la frigider cam 30 minute.
Se scoate de la frigider se scoate inelul detasabil si se pune crema de ciocolata cu care se imbraca tortul.
Se pune banda de ciocolata si se decoreaza cu 200 ml frisca batuta si bomboane, praline ,dupa imaginatie.
Pofta buna!!
1
in primele 25-30 de minute nu se deschide usa cuptorului.
2
blatul se verifica astfel: se apasa cu degetul mare blatul,daca revine la forma este copt daca nu se mai lasa in cuptor.