Acum cateva zile, am pregatit pentru onomastica mea un tort cu ness, invelit in ciocolata si frisca.
Blatul:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul toate albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat cele galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina amestecand bine. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute.
Siropul:
Se face un sirop din apa cu zahar. Puteti adauga ce arome sau esente doriti. Eu am pus si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, iar dupa ce am dat ibricul de pe foc, am adauga si esenta de rom.
Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in trei parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si il insiropam.
Pentru cele 2 creme: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se adauga si pastaia de vanilie. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul. Scoatem pastaia de vanilie, adaugam untul si amestecam bine.
Acum, separam crema in 2 vase, pentru a obtine cele 2 creme: una alba in care punem o lingurita cu ness, iar in cealalta cateva patratele de ciocolata si o lingurita de cafea si amestecam repede pentru a se topi ciocolata.
Decorul:
Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste, insa nu o bateti prea mult, ca sa nu se stranga la frigider, ci atat cat sa ramana moale, matasoasa.
Se umple tortul cu crema de vanilie, pastrand 2 linguri si pentru decor, se adauga blatul de mijloc, apoi crema de ciocolata, apoi capacul tortului. Se imbraca tortul in crema de vanilie insa numai lateralele.
Pentru glazura de ciocolata: se incalzeste putin lapte intr-un ibric sau la chocolate fondue, se indeparteaza vasul de foc, se pun cateva patratele de ciocolata si se amesteca bine pana se topesc. Se toarna glazura pe capacul tortului.
Se orneaza cu frisca si flori colorate de zahar. Se rade putina ciocolata pentru o tusa finala.
Se da la rece inainte de servire.
Pofta Buna!
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/09/tort-anca.html